Na hlavný obsah

Pakistanský Taliban ohlásil koniec prímeria a nariadil bojovníkom podnikať útoky

Skupina sa s pakistanskou vládou dohodla na prímerí v júni.

Pakistanský Taliban ohlásil koniec prímeria a nariadil bojovníkom podnikať útoky
Na archívnej snímke talibanskí bojovníci. Foto: TASR/AP

Pakistanská odnož afganského radikálneho hnutia Taliban v pondelok (28. 11.) oznámila, že už nebude dodržiavať prímerie, ktoré s vládou v pakistanskom hlavnom meste Islamabad uzavrela v júni tohto roku.

Svojim bojovníkom súčasne nariadila, aby začali podnikať útoky po celej krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Keďže v rôznych oblastiach prebiehajú vojenské operácie proti mudžáhidom, treba, aby ste podnikali útoky kdekoľvek v celej krajine,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Skupina Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), ktorá má podobnú islamistickú ideológiu ako afganské vládne hnutie Taliban, sa od svojho vzniku v roku 2007 prihlásilo k desiatkam násilných útokov a stovkám obetí na životoch na území Pakistanu.

TTP istý čas vládla nad časťou tzv. kmeňových území v Pakistane, kde uplatňovala svoj radikálny výklad islamského práva, pripomína AFP. Jej bojovníci od roku 2010 postupne vytláčali z pakistanského pohraničia do susedného Afganistanu, povzbudil ich však návrat Talibanu k moci v Kábule.

Skupina sa v júni s pakistanskou vládou dohodla na prímerí. Obe strany však opakovane tvrdili, že sa pokoj zbraní nedodržiava a že dochádza k mnohým potýčkam, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet