Na hlavný obsah

Pápež František si pripomenul Svetový deň odstránenia násilia páchaného na ženách

Každé násilie spôsobené žene je zneuctením Boha, povedal.

Pápež František si pripomenul Svetový deň odstránenia násilia páchaného na ženách
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František upozornil v piatok (25. 11.) na Medzinárodný deň odstránenia násilia páchaného na ženách odkazom na twitteri. „Násilie na žene alebo jej zneužívanie nie je jednoduché previnenie, je to zločin, ktorý ničí harmóniu, poéziu a krásu, ktorú chcel Boh dať svetu,“ napísal. Informoval o tom portál Vatican News.

Medzinárodný deň odstránenia násilia voči ženám si svet pripomína 25. novembra. Deň, ktorý zdôrazňuje význam chrániť dôstojnosť žien a nebyť ľahostajnými voči ich zneužívaniu, vyhlásilo OSN v roku 1999.

Vatikánske médiá pri tejto príležitosti zverejnili krátke video, v ktorom pápež František slovami z kázne na slávnosť Presvätej Bohorodičky v roku 2020 odsúdil násilie páchané na ženách.

„Znovuzrodenie ľudstva sa začalo od ženy. Ženy sú pramene života. A predsa sú neustále urážané, bité, znásilňované, nútené na prostitúciu a na zabíjanie života, ktorý nosia vo svojom lone. Každé násilie spôsobené žene je zneuctením Boha, ktorý sa zrodil zo ženy. Z tela ženy prišla pre ľudstvo spása: z toho, ako sa správame k telu ženy, vidno našu úroveň ľudskosti,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet