Na hlavný obsah

Parlamentné voľby by vyhral Hlas-SD, na tretie miesto by poskočila Republika

OĽANO by sa do parlamentu nedostalo.

Hnutie OĽANO by skončilo pred bránami parlamentu, víťazom volieb by bol Hlas-SD. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu pre RTVS, ktorý tiež ukázal, že ochota ísť voliť od začiatku roka výrazne klesla.

Prieskum realizovala agentúra MEDIAN SK na reprezentatívnej vzorke 1011 respondentov vo veku nad 18 rokov v období od 25. októbra do 8. novembra. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Hlas-SD by získal 18,6 %, nasleduje Smer-SD so 14,2 percentami. "Na treťom mieste máme hnutie Republika, ktoré v jednotlivých prieskumoch postupne rástlo. Avšak ten postup je tentokrát výraznejší - až na 11,8 %. Čo bádame z aktuálnej podpory, je to, že jednoducho narastá podpora strán, ktoré sú nacionálne populistické. Vidíme rast aj v prípade strán ĽSNS a SNS," uviedol analytik Michal Mislovič.

Vládne strany, naopak, podporu strácajú. Na štvrtej priečke skončilo mimoparlamentné Progresívne Slovensko s 9,8 percentami. Do parlamentu by sa dostali aj SaS, KDH a Sme rodina.

Volebný potenciál

OĽaNO, ktoré bolo lídrom posledných volieb s vyše 25-percentným ziskom, by zostalo za bránami Národnej rady SR s ani nie štvorpercentnou podporou. Mislovič pripomína, že jedna vec sú preferencie, druhá volebný potenciál, ktorý je u viacerých strán pomerne vysoký.

"Napríklad v prípade OĽANO sa to pohybuje na desiatich percentách, pri Sme rodina takmer 17 %. Napriek tomu, že SaS klesla vo volebnom modeli na 6,5 %, tak jej volebný potenciál je na úrovni takmer 20 %. Podáva nám to informáciu, že pravicový volič je v súčasnosti ten, ktorý je nahnevaný na vládu a zvažuje voľbu viacerých strán," vysvetlil Mislovič.

Najvyšší volebný potenciál - takmer 32 percent - má strana Hlas-SD. Hnev voličov sa podľa analytika podpisuje aj pod výrazný pokles avizovanej účastí na voľbách. Od začiatku roka klesla zo 70 na 50 percent.

"Z veľmi veľa voličov, ktorí volili v posledných parlamentných voľbách, sa v súčasnosti stávajú nevoliči. Hlavne teda z voličov, ktorí volili strany, ako napríklad OĽANO, Za ľudí alebo SaS," dodal analytik.

Hnutie OĽANO stráca podporu na úkor Progresívneho Slovenska či Hlasu. Naopak, práve Hlasu sa najviac darí preberať voličov širokého spektra strán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál