Na hlavný obsah

Partneri OSN ocenili slovenský návrh klimatického zákona

Ide o zákon o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii Slovenska.

Partneri OSN ocenili slovenský návrh klimatického zákona
Snímka z Klimatickej konferencie OSN COP 27 v Egypte. Foto: TASR

Slovenský návrh klimatického zákona v stredu (16. 11.) ocenilo viacero partnerov OSN. Krajina jeho predložením podporila smerovanie Európskej únie (EÚ) vo zvyšovaní úsilí v poklese emisií a skleníkových plynov o 57 percent.

Slovensko predstavilo pripravovanú legislatívu o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii Slovenska na viacerých rokovaniach. Legislatíva upraví záväzné ciele v jednotlivých sektoroch, ktorými sa dosiahne uhlíková neutralita do roku 2050.

Na bilaterálnych rokovaniach s ministrami a štátnymi tajomníkmi, zodpovednými za ochranu klímy Nemecka, Rakúska, Fínska a Holandska, si delegácie vymenili skúsenosti a odporúčania z prípravy ich národných klimatických zákonov. Všetci partneri ocenili slovenský návrh a ponúkli ďalšiu expertízu pri jeho prípravách.

„Stanoviská kolegov a ich expertov ma uistili, že pripravujeme moderný klimatický zákon, ktorý bude zodpovedný vo vzťahu k ďalším generáciám, ako aj svetu,” zhodnotil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. 

Kiča sa dohodol na posilnení spolupráce pri financovaní klimatických opatrení a posudzovaní efektívnosti environmentálnych politík sa dohol finančnou s prevádzkovou riaditeľkou Green Climate Fund (GCF) Hong Patersonovou, a s Walidom Oueslatim, vedúcim oddelenia životného prostredia, prechodu a odolnosti Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Európska únia zároveň predstavila svoje ďalšie ambície v znižovaní emisií skleníkových plynov, a to prostredníctvom výkonného podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa.

Schválením ďalších častí balíčka Fit for 55 Únia smeruje k zvýšeniu svojho redukčného cieľa pre rok 2030 na 57 percent. „Je však naďalej potrebné, aby EÚ pracovala na svojej pozícii lídra v oblasti klimatickej politiky. Energetická a potravinová kríza, spôsobená vojnou na Ukrajine, predstavuje v tomto zmysle obrovskú výzvu,podčiarkol Kiča.

Na bilaterálnom stretnutí s českým ministrom životného prostredia Marianom Jureškom Slovensko podporilo ambíciu Česka organizovať COP29 o dva roky. O možnosti účasti Slovenska na prípravnom podujatí a na samotnom samite sa intenzívne diskutuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet