Na hlavný obsah

Pedagógovia v Maďarsku opäť štrajkujú

Solidaritu im vyjadrujú živými reťazami.

Pedagógovia v Maďarsku opäť štrajkujú
Ľudia vytvorili živú reťaz na podporu protestujúcich učiteľov v Maďarsku. Foto: Twitter/Telexhu

Po bezvýsledných rokovaniach zástupcov pedagógov s vládou, ktoré sa 7. novembra týkali usporiadania miezd a zníženia pracovnej záťaže, začali maďarskí učitelia v piatok (18. 11.) o 07.45 h ďalší celoštátny štrajk. Informoval o tom server portfolio.hu.

Solidaritu s učiteľmi vyjadrujú rodičia, žiaci a členovia mimovládnych organizácií. Vytvárajú živé reťaze v Budapešti, ale aj vo viacerých mestách Maďarska.

„Dostali sme iba chabý prísľub, že pracovný čas pedagogických a špeciálnych pedagogických asistentov sa skráti na 40 hodín týždenne,“ povedala v pondelok minulý (7. 11.) týždeň šéfka republikovej rady Demokratického odborového zväzu pedagógov (PDSZ) Anna Komjáthyová.

Podľa vyjadrení odborárov sa tento rok mzdy učiteľov v Maďarsku nezvýšia a k dohode nedošlo ani v ďalších požiadavkách štrajkového výboru na poslednom rokovaní.

Stretli sa na ňom členovia štrajkového výboru so štátnym tajomníkom ministerstva vnútra pre verejné vzdelávanie Zoltánom Maruzsom.

Rodičia, žiaci a členovia mimovládnych organizácií vytvárajú na podporu učiteľov živé reťaze v Budapešti, aj iných maďarských mestách.
Rodičia, žiaci a členovia mimovládnych organizácií vytvárajú na podporu učiteľov živé reťaze v Budapešti, aj iných maďarských mestách. Foto: Twitter/Telexhu

Do štrajku vstúpilo 30 percent učiteľov

Prvého výstražného štrajku sa 31. januára zúčastnilo 20 000 pedagógov. Do následného časovo neobmedzeného štrajku, ktorý vyhlásili v Maďarsku dve najväčšie odborové organizácie pedagógov, vstúpilo 16. marca 30 percent učiteľov.

Tisíce učiteľov, žiakov a rodičov vytvorili 27. októbra v Budapešti i v ďalších maďarských mestách živú reťaz na protest proti dlhodobo neriešeným problémom v školstve.

Plat učiteľov v Maďarsku dosahuje v súčasnosti 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet