Na hlavný obsah

Po stretoch s izraelskými vojakmi zomreli traja Palestínčania

Izrael znásobil razie na Západnom brehu Jordánu.

Po stretoch s izraelskými vojakmi zomreli traja Palestínčania
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelskí vojaci v utorok (29. 11.) ráno zabili troch Palestínčanov na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu. Podľa agentúry Reuters išlo o dva oddelené incidenty. O úmrtiach informovali palestínske úrady.

Izraelská armáda to nepotvrdila, uviedla však, že niekto zaútočil výbušninami aj strelnými zbraňami na dvojicu armádnych vozidiel zaparkovaných pri malom meste 11 kilometrov severozápadne od Hebronu. Izraelskí vojaci odpovedali paľbou, uviedla armáda vo vyhlásení.

Druhého a tretieho Palestínčana zrejme izraelskí vojaci zastrelili v Rámaláhu. Reuters k incidentu neuvádza ďalšie podrobnosti. Palestínske zdroje na sociálnych sieťach však hovoria o dvoch zabitých Palestínčanoch, ktorí boli bratia vo veku 22 a 21 rokov, pri Rámaláhu.

Izraelská armáda znásobila v minulých mesiacoch razie na okupovanom Západnom brehu Jordánu v reakcii na jarné atentáty proti Izraelčanom.

Na dnešný deň pripadá Medzinárodný deň solidarity s palestínskym ľudom, ktorý Organizácia Spojených národov ustanovila na deň výročia prijatia rezolúcie číslo 181 Valného zhromaždenia. Rezolúciu prijali 29. novembra 1947 a mala vytvorením židovského a arabského štátu vyriešiť židovsko-arabský konflikt v čase vtedajšieho britského mandátu nad Palestínou.

Izrael obsadil Západný breh Jordánu za vojny v roku 1967 a dodnes ho okupuje. Palestínčania na tomto území chcú mať vlastný štát. Okrem 2,7 milióna Palestínčanov tam v desiatkach osád žije vyše 600 000 Izraelčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet