Na hlavný obsah

Po útoku na pakistanského expremiéra Chána vyzvala jeho strana na demonštrácie

Motív páchateľa ostáva neznámy.

Po útoku na pakistanského expremiéra Chána vyzvala jeho strana na demonštrácie
Bývalý pakistanský premiér Imran Chán. Foto: TASR/AP

Strana pakistanského expremiéra Imrana Chána, ktorého vo štvrtok (3. 11.) zranili pri pravdepodobnom pokuse o atentát, zvolala na piatok (4. 11.) celonárodné protesty. Informovala o tom agentúra Reuters.

K útoku sa neprihlásila žiadna ozbrojená skupina. Útočníka polícia zadržala, jeho motív zostáva neznámy.

Bývalého predsedu pakistanskej vlády postrelili do nohy vo východnej provincii Pandžáb, keď viedol protestný sprievod smerujúci do metropoly Islamabádu s cieľom presadiť predčasné voľby. Pri streľbe zomrel jeden z Chánových stúpencov a zranených bolo ďalších 13 ľudí.

„Dnes, po modlitbách, sa uskutočnia po celej krajine protestné akcie, ktoré budú pokračovať, kým nebude požiadavka Imrana Chána splnená,“ napísal na twitteri expremiérov poradca Asad Umar.

Pochod musí pokračovať

Chánova strana Hnutie za spravodlivosť (PTI) okrem predčasných volieb požaduje tiež rezignáciu terajšieho predsedu vlády Šabháza Šarífa.

Chánovi stúpenci sa zhromaždili na mieste útoku na Chána a vyzývali na pokračovanie pochodu do Islamabádu, vzdialeného asi 200 kilometrov.

„Pochod musí pokračovať. Nesmie sa zastaviť. Ľudia sú rozhorčení,“ vyhlásil 40-ročný Chánov prívrženec Ansar Bašír, ktorý držal v ruke vlajku Chánovej strany PTI.

Vysoký predstaviteľ Hnutia za spravodlivosť Fauád Čaudhrí uviedol, že vedenie strany sa v piatok zíde k rokovaniam o tom, kedy pochod obnoví.

Imran Chán strávil noc v nemocnici. Jeho poradca Umar z útoku obvinil premiéra Šabháza Šarífa, ministra vnútra Raná Sanáulláha a armádneho generála Faisala, žiadne dôkazy však neposkytol.

Terajší premiér Šaríf i minister vnútra Sanáulláh útok na Chána odsúdili a popreli, že by do neho boli akokoľvek zapojení. Rovnako incident odsúdila aj pakistanská armáda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet