Na hlavný obsah

Po voľbách v Dánsku nemá podľa prieskumu väčšinu ani ľavica ani pravica

Rozhodujúca úloha tak asi pripadne novej centristickej strane.

Po voľbách v Dánsku nemá podľa prieskumu väčšinu ani ľavica ani pravica
Na ilustračnej snímke vlajka Dánska. Foto: Unsplash.com

V utorkových (1. 11.) predčasných parlamentných voľbách v Dánsku nezískal zrejme väčšinu ľavicový ani pravicový blok. Vyplýva to z prieskumov pri volebných miestnostiach, o ktorých informujú dánske médiá.

Rozhodujúca úloha tak možno pripadne novej centristickej strane Umiernených, ktorú pred niekoľkými mesiacmi založil niekdajší premiér Lars Lökke Rasmussen.

Verejnoprávna stanica DR uviedla, že sociálni demokrati premiérky Mette Frederiksenovej majú šancu v 179-člennom parlamente obsadiť 85 kresiel.

Pravicový blok na čele s liberálnou stranou Venstre by mohol získať 73 mandátov, 17 kresiel potom Rasmussenovi centristi. Štyri mandáty pripadajú zástupcom Grónska a Faerských ostrovov

Agentúra Reuters píše, že tieto výsledky by prvýkrát po viac ako štyroch desiatkach rokov mohli viesť k vzniku vlády naprieč tradičným ľavo-pravým rozdelením, čo by znamenalo významnú zmenu v dánskej politike.

Premiérka Frederiksenová stojí od roku 2019 na čele menšinovej sociálnodemokratickej vlády, ktorá sa v parlamente väčšinou spolieha na podporu ľavicovo orientovaných strán, ale napríklad v otázkach prísnej migračnej politiky aj na hlasy pravice.

Po terajších voľbách by podľa agentúry DPA táto 44-ročná politička chcela zostaviť vládu, v ktorej budú zástupcovia oboch hlavných táborov.

Frederiksenová predčasné voľby ohlásila v októbri pod tlakom jednej zo strán podporujúcich vládu. Premiérka bola oceňovaná za to, ako sa jej podarilo previesť krajinu pandémiou covidu-19.

Jej kabinet sa ale stal terčom kritiky pre kontroverzné rozhodnutie z roku 2020 utratiť pre obavy z novej mutácie koronavírusu všetkých až 17 miliónov noriek, chovaných v tejto severskej krajine na kožušinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet