Na hlavný obsah

Počas príprav na futbalové MS v Katare zomrelo údajne vyše 6 500 ľudí

Organizácie upozorňujú na porušovanie ľudských práv v krajine už roky.

Počas príprav na futbalové MS v Katare zomrelo údajne vyše 6 500 ľudí
Pracovníci na jednom z katarských štadiónov odstraňujú lešenie. Foto: TASR/AP

Už koncom týždňa sa v Katare začnú 22. majstrovstvá sveta vo futbale – prvýkrát na Blízkom východe. V súvislosti s blížiacim sa šampionátom však ľudskoprávne organizácie už roky upozorňujú na zlé zaobchádzanie so zahraničnými robotníkmi. Podľa ich zistení zomreli počas ich prípravy tisíce migrantov.

Katarská vláda však pochybenia odmieta. Argumentuje napríklad, že už v marci 2021 zmenili legislatívu a zlepšila pracovné podmienky zahraničných robotníkov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Pavol Kliment.

Na staveniskách v Katare je rušno už od roku 2010, keď Medzinárodná futbalová federácia oficiálne pridelila tejto malej krajine organizáciu tohtoročných majstrovstiev sveta. Aby sa všetko stihlo pripraviť, šejkovia navozili do krajiny tisíce robotníkov z chudobnejších štátov, ktorí tvrdo pracovali viac ako 12 hodín denne bez jedla a vody.

Ibrahim je robotníkom z Kene, ktorý pre stanicu France 24 vysvetlil, že im stavebná firma zobrala všetky doklady, čo znamená, že sa nemôžu vrátiť domov. Pracovníci sa tu cítia ako vo väzení.

Denník The Guardian tvrdí, že počas prác na štadiónoch, hoteloch aj letisku zomrelo viac ako 6 500 ľudí. Na zlé pracovné podmienky dlhodobo upozorňuje Amnesty International (AI). „Sú to prípady nútenej práce, vykorisťovania, krátenia miezd. K tomuto všetkému sa katarská vláda stavia nedostatočne zodpovedne,“ uviedol riaditeľ slovenskej pobočky AI Radovan Sloboda.

Dlhodobá kritika Kataru

Na zlé podmienky robotníkov upozorňujú neziskové organizácie roky, všímajú si ich však aj predstavitelia západných štátov.

Na októbrovom zasadnutí Rady Európy člen britskej Snemovne lordov George Foulkes povedal, že počet tragických nehôd na katarských staveniskách sa stále pohybuje v stovkách. Presadzovanie nových pravidiel podľa neho nie je dostatočne efektívne. Poukazuje tiež na to, že robotníci stále nemajú právo na zhromažďovanie.

Katarská vláda čelí kritike za porušovanie ľudských práv dlhodobo. Šejkovia obvinenia odmietajú. Pripúšťajú však, že na stavbách nových futbalových štadiónov zomrelo 37 ľudí medzi rokmi 2014 až 2020. Iba tri úmrtia však podľa katarských úradov súviseli s pracovnými úrazmi či vyčerpaním.

Ľudsko-právne organizácie kritizujú aj futbalových funkcionárov, ktorí krajine s pochybným dodržiavaním ľudských práv dovolili organizovať majstrovstvá sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál