Na hlavný obsah

Počet ľudí na Zemi dosiahol osem miliárd

Ďalšia miliarda by mala pribudnúť za 15 rokov.

Počet ľudí na Zemi dosiahol osem miliárd
Planéta Zem. Foto: pixabay.com

Počet ľudí na svete podľa prepočtov Organizácie Spojených národov (OSN) v utorok (15. 11.) dosiahol osem miliárd. Prepočty sa môžu líšiť až o rok, dnešok je však podľa OSN tým najlepším odhadom. Presný deň aj čas stanovila organizácia aj pred 11 rokmi, keď 31. októbra 2011 svetová populácia presiahla sedem miliárd.

„Tento míľnik je príležitosťou na oslavy našej rozmanitosti a pokroku aj pripomienkou zdieľanej zodpovednosti k planéte,“ uviedol k míľniku generálny tajomník OSN António Guterres.

Najviac ľudí bude ďalej pribúdať v Afrike a južnej Ázii, konkrétne v ôsmich krajinách, ktorými sú Egypt, Etiópia, Tanzánia, Nigéria, Demokratická republika Kongo, Pakistan, India a Filipíny.

Rast svetovej populácie sa bude spomaľovať. Podľa OSN je už v súčasnosti najpomalší za obdobie posledných viac než 70 rokov. Zo siedmich na osem miliárd sa ľudstvo dostalo za zhruba 11 rokov.

Z ôsmich na deväť miliárd to bude podľa súčasných projekcií trvať 15 rokov. Túto hranicu teda populácia dosiahne v roku 2037. Svetový populačný rast by sa mal zastaviť na 10,4 miliardy ľudí okolo roku 2080. Na tejto úrovni by sa mal udržať až do roku 2100.

Vo väčšine krajín bude pôrodnosť nižšia ako 2,1 dieťaťa na jednu matku, čo je podľa demografov číslo, ktoré treba na udržanie populácie. V Južnej Kórei pôrodnosť klesla na rekordne nízkych 0,81 dieťaťa na jednu matku, uviedol web stanice BBC.

Svetová populácia starne. Desať percent obyvateľov má viac než 65 rokov a do roku 2050 sa tento podiel zvýši na 16 percent.

Stredná dĺžka života pri narodení bola v roku 2019 na úrovni 72,8 roka a od roku 1990 sa zvýšila o takmer deväť rokov. Do roku 2050 by sa však z dôvodu zvyšujúcej sa úmrtnosti mala znížiť na 72,2 roka. V roku 2021 klesla z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 na 71 rokov.

Viac ľudí, viac znečistenia?

Počet ľudí na Zemi nie je podľa odborníkov priamo úmerný miere jej znečistenia. „Otázkou nie je počet ľudí, ale skôr spotrebiteľské vzorce. Takže najlepšie je pozrieť sa najskôr na znečisťovateľov na severnej pologuli,“ povedal agentúre AP klimatológ Bill Hare z mimovládnej organizácie Climate Analytics.

„Polovica najchudobnejších ľudí zodpovedá za produkciu siedmich percent skleníkových plynov. Klimatickú zmenu pociťujú najviac štáty ako Mozambik, Senegal alebo Afganistan,“ uviedla Katharine Hayhoeová, klimatologička z Texas Tech University.

Hare dodal, že podiel na znečisťovaní nie je vyrovnaný ani v rámci bohatých krajín, kde viac skleníkových plynov produkuje bohatšia vrstva spoločnosti.

Predbehne India Čínu?

India by mala v roku 2023 predbehnúť Čínu a stať sa najľudnatejšou krajinou sveta. V súčasnosti majú každá z nich viac než 1,4 miliardy obyvateľov. Informovala o tom OSN na svojich webových stránkach.

Dva najľudnatejšie regióny sveta sa nachádzajú v Ázii: juhovýchodná Ázia s 2,3 miliardami obyvateľov a stredná a južná Ázia s 2,1 miliardami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet