Na hlavný obsah

Počet úmrtí na Slovensku za október opäť presiahol päťročný priemer

Nadúmrtnosť sa prejavila pri najstarších obyvateľoch.

Počet úmrtí na Slovensku za október opäť presiahol päťročný priemer
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Na Slovensku za október 2022 zomrelo vyše 4 600 osôb. Ide o štvrtý najnižší počet zomretých v tomto roku. Toto číslo zároveň predstavuje 4,7-percentný nárast úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom z rokov 2015 až 2019. V piatok (25. 11.) o tom informoval štatistický úrad.

Úrad priblížil, že v porovnaní s päťročným priemerom zomrelo výrazne menej ľudí v produktívnom (15 až 64 rokov) a predproduktívnom veku (0 až 14 rokov). Nadpriemer úmrtí zaznamenal len v skupine seniorov nad 65 rokov, ktorí tvorili takmer 80 % všetkých smrtí. Predstavuje to približne 3 600 ľudí.

Na snímke je graf počtu úmrtí na Slovensku podľa mesiacov.
Počet úmrtí na Slovensku podľa mesiacov.Foto: Štatistický úrad SR

V kontexte regiónov úrad zaznamenal najnižší počet smrtí v porovnaní s päťročným priemerom spred pandémie len v Trenčianskom kraji. Zvyšných sedem regiónov malo nadúmrtnosť. Tá bola najnižšia v Bratislavskom kraji, naopak najvyššia v Košickom kraji.

V porovnaní s predošlým mesiacom sa hodnota nadúmrtnosti zhoršila v štyroch krajoch Slovenska. Ide o Banskobystrický, Trnavský, Košický a Prešovský kraj. Nižšiu úmrtnosť zaznamenali Trenčiansky, Bratislavský a Žilinský kraj. V Nitrianskom zostala rovnaká.

Počet úmrtí covidu stúpol, nádorov klesol

Dvojtretinový nárast úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobil, že vírus v rebríčku najčastejších príčin úmrtí stúpol z ôsmeho na šieste miesto. Koronavírusu podľahlo v desiatom mesiaci roka 2022 o 70 % ľudí viac než v septembri tohto roka. Bolo ich spolu 145. V porovnaní s októbrom minulého roka však ide o trojnásobný pokles obetí tohto ochorenia.

Na Slovensku sa najčastejšie zomieralo v dôsledku ochorení obehového systému. Ich obete tvorili takmer polovicu všetkých úmrtí. Počet úmrtí v tejto kategórii zároveň zaznamenal jednopercentný nárast v porovnaní s päťročným priemerom (47 %).

Na nádorové ochorenia zomrelo vyše tisíc osôb, čo predstavuje 23 % všetkých zomretých. Oproti päťročnému priemeru ide o deväťpercentný pokles obetí v tejto skupine. Nádory a choroby obehového systému sú dlhodobo najčastejšími príčinami smrti.

Prvú päťku najčastejších príčin dopĺňali v októbri úmrtia na choroby dýchacej sústavy (10 %), tráviacej sústavy (5 %) a vonkajšie príčiny úmrtí (4 %).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko