Na hlavný obsah

Pod rímskym Koloseom našli kosti levov a jaguárov či semená fíg

Časť podzemia najväčšieho amfiteátra Rímskej ríše skúmali viacerí experti.

Pod rímskym Koloseom našli kosti levov a jaguárov či semená fíg
Na snímke rímske Koloseum. Foto: wikimedia commons

Kosti zvierat, napríklad medveďov, levov, ale tiež jaguárov či psov, alebo semená fíg či hrozna sa našli v odvodňovacom systéme pod rímskym Koloseom. Zhruba rok časť podzemia najväčšieho amfiteátra Rímskej ríše skúmali viacerí experti. A to vrátane archeológov či speleológov, ktorí vo štvrtok (24. 11.) o výsledkoch svojho prieskumu informovali verejnosť.

„Tieto nálezy nám pomôžu lepšie porozumieť zvykom vtedajších Rimanov, ktorí sem prichádzali na gladiátorské hry či zápasy s divokou zverou,“ povedala médiám riaditeľka archeologického parku Koloseum Alfonsina Russová.

Primárnym cieľom tohto výskumu bolo pochopiť odvodňovací systém a hydrauliku Kolosea. Pri čistení asi 70 metrov kanálov experti našli tiež vyše 50 bronzových mincí a striebornú mincu, ktorá bola vyrazená asi v roku 171 k desiatemu výročiu vlády cisára Marka Aurelia.

Koloseum postavili medzi rokmi 70 až 80 a bolo najväčším amfiteátrom Rímskej ríše. Na dĺžku má 189 metrov a na šírku 156 metrov, vošlo sa doň 50 000 až 70 000 divákov. Konali sa v ňom gladiátorské súboje či zápasy s divokou zverou, rekonštrukcia známych bitiek či popravy.

Svojmu účelu slúžilo takmer 500 rokov a teraz patrí k najobľúbenejším talianskym pamiatkam. Pred pandémiou covidu ho za rok navštívilo viac ako 7,6 milióna turistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet