Na hlavný obsah

Podľa Putina je evakuácia civilistov z Chersonu nutnosťou

Ukrajinská armáda vedie v oblasti protiofenzívu.

Podľa Putina je evakuácia civilistov z Chersonu nutnosťou
Evakuácia civilistov z Chersonu. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (4. 11.) podľa denníka Kommersant vyhlásil, že z ukrajinského Chersonu treba evakuovať všetkých civilistov, ktorí žijú v zónach „najnebezpečnejších operácií“. O potrebe evakuácie obyvateľov Chersonskej oblasti už skôr hovorili tamojšie okupačné úrady.

Cherson aj väčšinu Chersonskej oblasti začiatkom marca ovládli počas invázie na Ukrajinu ruské vojská. Vo štvrtok (3. 11.) predstaviteľ miestnej proruskej správy uviedol, že ruskí vojaci v Chersonskej oblasti sa zrejme stiahnu zo západného brehu Dnepra, na ktorom leží aj mesto Cherson. Ukrajina varovala, že šírenie týchto správ by mohlo byť súčasťou ruskej taktiky.

„Samozrejme, je dôležité odviezť všetkých ľudí, ktorí žijú v Chersone, zo zón najnebezpečnejších operácií. Pretože civilné obyvateľstvo nesmie trpieť ostreľovaním, nejakými útokmi, protiútokmi a ďalšími akciami spojenými s vojenskými operáciami,“ vyhlásil Putin.

Ukrajinská armáda vedie v Chersonskej oblasti od konca leta protiofenzívu. Ruské úrady v posledných týždňoch začali apelovať na obyvateľov niektorých miest regiónu, aby sa presunuli do bezpečnejších zón. Argumentujú pritom hrozbou útokov zo strany ukrajinskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet