Na hlavný obsah

Podnikateľa podozrievajú, že chce na vzácnych mokradiach stavať domy

Ten to radikálne odmieta a hovorí o závisti.

Podnikateľa podozrievajú, že chce na vzácnych mokradiach stavať domy
V podtatranskej obci Mlynčeky je poriadne horúco – miestny podnikateľ a majiteľ pozemkov v lokalite Pod rybníkmi čelí obvineniu miestnych aktivistov. Foto: RTVS

V podtatranskej obci Mlynčeky je poriadne horúco – miestny podnikateľ a majiteľ pozemkov v lokalite Pod rybníkmi čelí obvineniu miestnych aktivistov. Tí tvrdia , že načierno zasypáva vzácne tatranské mokrade. Ten to radikálne odmieta a hovorí o závisti. V piatok (11. 11.) boli na mieste inšpektori životného prostredia.

Miestni aktivisti tvrdia , že ťažké mechanizmy zasypávajú, odvodňujú a pripravujú pozemky na výstavbu rodinných domov. Na stavebnom úrade v Kežmarku zistili, že povolenie na to nikto nežiadal.

„Teraz tam naváža hlinu, asi tretinu celej mokrade už zasypal, už neexistuje. Pripravuje to na stavebnú činnosť,“ hovorí nespokojná obyvateľka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V čase, keď bol na mieste štáb RTVS, ťažké mechanizmy na pozemkoch neboli. Bolo však zjavné, že je na nich navezená zemina. Majiteľ pozemkov tvrdí, že tu chce pásť kravy. Prečo naváža zeminu na pastviny vysvetlil tým , že to bude krajšie a pred dobytok lepšie.

„Vyrovnáva sa to preto, že sa upravovali pozemky. A behom mesiaca tu budú kravičky, tak ako tu boli dlhé roky. Žiadna výstavba,“ tvrdí majiteľ sporných pozemkov.

Priznal však, že pred časom požiadal o zmenu a doplnenie územného plánu. Predložil štúdiu, ktorá hovorí o možnej výstavbe v spornej lokalite. Zastupiteľstvo to odmietlo s tým, že pred voľbami na to nie je vhodný čas.

Územný plán obec zverejnený nemá. Dosluhujúca starostka považuje podnet za hlúposť. Správa TANAP-u v písomnom stanovisku upozorňuje , že prípadná výstavba na tomto území môže byť v rozpore so záujmami ochrany prírody. Vo veci už konajú aj inšpektori životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny