Na hlavný obsah

Podpora štátneho rozpočtu dostáva v parlamente stále väčšie trhliny

Podmienky si kladú už aj viacerí koaliční poslanci.

Podpora štátneho rozpočtu dostáva v parlamente stále väčšie trhliny
Prázdna rokovacia sála NR SR. Foto: TASR

Podpora štátneho rozpočtu dostáva v parlamente čoraz väčšie trhliny. Kým doteraz zákon roka odmietala len opozícia, najnovšie kladú podmienky aj viacerí koaliční poslanci.

Za rozpočet zahlasujú len v prípade, ak parlament odmietne zmeny v trestnom poriadku, ktoré pripravil jeden z nezaradených poslancov.

Obávajú sa, že tento návrh by spomalil vyšetrovanie či znížil tresty za korupciu. V skupine sú poslanci Za ľudí, no aj OĽANO. Opozícia medzitým opakuje, že predložený rozpočet je populistický a kým nebude dohoda na predčasných voľbách, minister s ich hlasmi počítať nemôže.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Menšinová koalícia nemá v otázke podpory budúcoročného rozpočtu jasno. Hoci nikto z jej poslancov nechce provizórium – a zvýšiť tak riziko, že by sa pomoc v energetickej kríze nedostala do rúk domácností a podnikom – viacerí si kladú podmienku.

Parlament musí najskôr odmietnuť prekopanie trestného zákona a poriadku, ktoré navrhuje nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Strana Za ľudí má presvedčenie, že jeho zmeny by spomalili jednotlivé vyšetrovania či znížili tresty za korupciu pre vysokých štátnych funkcionárov. Odmietnutie návrhov vyšle podľa Juraja Šeligu (Za ľudí) spoločnosti signál, že žiadne zákulisné dohody neexistujú.

K strane Za ľudí sa prekvapivo pridávajú aj poslanci hnutia OĽANO okolo Kristiána Čekovského. S odkazom, že rozpočet podporia, len ak najskôr parlament odmietne návrhy Tomáša Tarabu.

Matovič odmieta dohody s Tarabom

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) odmieta akékoľvek dohody s nezaradeným poslancom, hoci potrebuje na schválenie rozpočtu aj hlasy opozície. „Žiadna takáto dohoda tu nie je,“ dodal.

Matovič sa v parlamente usiluje najmä o hlasy strany SaS. Liberálov vyzýva, aby sa pri hlasovaní zachovali racionálne a „bez politikárčenia“. V rozpočte je podľa neho pripravená pomoc vo výške 8 miliárd eur pre domácnosti, podniky a na zvýšenie platov učiteľov, lekárov či štátnych zamestnancov.

SaS vyčíta ministrovi, že rozpočet neobsahuje výdavkové limity. Tie od Slovenska požaduje Európska komisia a ich zavedenie je naviazané na čerpanie peňazí z plánu obnovy.

„Bohužiaľ, je to typický predvolebný rozpočet. Je to rozpočet jedného muža, ktorý sa snaží svoju neúspešnú politickú misiu zvrátiť extrémnymi výdavkami. Chce si kúpiť voličov pred voľbami,“ skonštatoval šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa parlament dostane k samotnému hlasovaniu o rozpočte a kto z opozície ho podporí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika