Na hlavný obsah

Podstúpil operáciu mozgu, ktorá sa na Slovensku robila prvýkrát

Čakanie na zákrok sa skráti o polovicu.

Podstúpil operáciu mozgu, ktorá sa na Slovensku robila prvýkrát
Ilustračná snímka – operácia mozgu. Foto: RTVS

Pacienti s Parkinsonovou chorobou by už nemuseli čakať na operáciu aj pol roka. Lekári v košickej Univerzitnej nemocnici Loiusa Pasteura (UNLP) prvýkrát operovali novou metódou. Zákrok je rýchlejší a pre pacienta výhodnejší. Čakanie naň sa skráti o polovicu.

Štyridsaťšesťročný Rastislav podstúpil operáciu mozgu, ktorá sa na Slovensku robila prvýkrát. Do hlavy dostával elektrické impulzy, ako počas doterajších operácií. Rozdiel je v tom, že ju nemusel mať zafixovanú v ťažkom kovovom ráme šesť hodín.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zavedú sa elektródy do konkrétneho jadra v mozgu. Prepojí sa káblom takto poza ucho, popod kožu na stimulátor, ktorý je pod kľúčnou kosťou. Stimulátorom chronicky stimulujeme dlhodobo časti mozgu, ktoré sú pri danom ochorení nefunkčné,“ uviedol Matej Škorvánek, neurológ UNLP Košice.

Systém funguje podobne ako GPS navigácia. Namiesto mapy sa lekárom zobrazuje mozog a telo pacienta s presne naplánovanými bodmi operačného zákroku. Pacient je v tomto prípade pri plnom vedomí. Lekári musia testovať, či mozog funguje správne.

Skúsenosti v Olomouci

V Olomouci majú s touto bezrámovou implantáciou skúsenosti už sedem rokov. Aj keď je pre pacienta výhodnejšia v tom, že na hlave nemusí mať kovový rám, chorobu ani takáto operácia nevylieči.

„Budeme operovať už len touto metódou, zrazu sa nám čas zredukoval na 2,5 hodiny a dokážeme operovať napr. dvoch pacientov za deň a to vám výrazne skráti čakacie lehoty,“ ozrejmil Vladimír Kaťuch, prednosta neurochirurgickej kliniky UNLP Košice.

Košickí lekári už pôvodnou rámovou metódou zoperovali 90 pacientov. Na nový neurostimulátor ich teraz čaká 15.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny