Na hlavný obsah

Pojednávanie s exfunkcionárom NAKA Kaľavským odročili na marec

Chcú vypočúvať cez telemost.

Pojednávanie s exfunkcionárom NAKA Kaľavským odročili na marec
Na ilustračnej snímke príslušník NAKA. Foto: TASR

Hlavné pojednávanie s bývalým šéfom operatívcov Národnej kriminálne agentúry (NAKA) Jánom Kaľavským odročili na marec. Súd ho chce vypočuť cez telemost. Konať proti nemu bude ako voči ušlému. Podľa súdu sa totiž pobytom v cudzine vyhýba procesu.

Expolicajt bol dlhé mesiace na úteku, na jar ho zadržali v Bosne a Hercegovine. Tam požiadal o azyl. Aktuálne stále platí, že je na neho vydaný medzinárodný zatykač. Jeho obhajkyňa Eva Mišíková povedala, že mu odňali všetky doklady a preto sa nemôže vrátiť na Slovensko a zúčastniť sa na procese.

Tvrdila však, že sa neukrýva, že miesto, kde sa zdržiava, je známe. Prokurátor s tým nesúhlasil a žiadal, aby sa voči Kaľavskému konalo ako voči ušlému, teda za jeho neprítomnosti a ako voči osobe, ktorá sa vyhýba súdu. To, že nemá doklady, podľa prokurátora nie je prekážkou, aby sa vrátil na Slovensko.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Sudca návrhu prokurátora vyhovel. Pojednávanie odročili na marec pre zabezpečenie všetkých náležitostí okolo plánovaného výsluchu obžalovaného cez telemost. Nie je to úplne jednoduchý proces.

Taktiež konštatoval, že súdnemu konaniu sa pobytom v cudzine expolicajt zrejme vyhýba. Sudca tiež vysvetlil, že v neprítomnosti obžalovaného sa konať nemôže, nie sú na to splnené zákonné podmienky, keďže mu hrozí viac ako desať rokov za mrežami. exfuncionár NAKA zatiaľ navyše súhlas na konanie v jeho neprítomnosti ani nedal.

Kaľavského označujú aj ako aktéra vojny v polícii. Čelí obvineniam z vynášania citlivých informácií z prostredia polície. Zároveň aj obvineniam z korupcie. Podľa medializovaných informácií informácie predával za rôzne dary. Obvinenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál