Na hlavný obsah

Polícia musí vysvetliť pochybenia počas reakcie na tlačenicu v Južnej Kórei

Tá dostala niekoľko hlásení o hroziacom nebezpečenstve.

Polícia musí vysvetliť pochybenia počas reakcie na tlačenicu v Južnej Kórei
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Identity Newsroom

Polícia musí vysvetliť pochybenia počas reakcie na hlásenia o nebezpečenstve pred vznikom smrtiacej tlačenice na oslavách Halloweenu v centre Soulu. Vyhlásil to v stredu (2. 11.) juhokórejský premiér Han Duk-su. Informovala o tom agentúra AFP.

V tlačenici v dave vo štvrti Itchewon v centre Soulu, ktorá je známa nočným životom, zahynulo v sobotu (29. 10.) večer najmenej 156 ľudí. Šéf juhokórejskej polície Jun Hi-gun v utorok (1. 11.) uviedol, že ešte pred vznikom tlačenice polícia dostala niekoľko hlásení o hroziacom nebezpečenstve.

„Občan zavolá na tiesňovú linku vtedy, keď je to nevyhnutné a potrebuje pomoc alebo zásah polície. Vláda bude hnať na zodpovednosť tých, ktorí sú za to zodpovední ihneď, ako sa skončí vyšetrovanie,“ uviedol premiér.

O tlačenici vedeli už skôr

Podľa miestnych predstaviteľov dostal hasičský zbor prvé hlásenie o tlačenici v Itchewone v sobotu o 22.15 h miestneho času. Z prepisov však vyplýva, že na tiesňovú linku polície niekto volal a žiadal o pomoc už o 18.34 h.

Odhaduje sa, že v dave sa v sobotu počas prvej halloweenskej oslavy od začiatku pandémie koronavírusu zhromaždilo až 100 000 ľudí. Polícia ani miestne úrady dav aktívne neorganizovali, pretože podujatie nemalo jasne určeného organizátora a preto nebolo považované za „oficiálne“.

V rámci vyšetrovania presnej príčiny nešťastia juhokórejská Národná policajná agentúra v stredu vykonala raziu v niekoľkých policajných staniciach vrátane obvodu, v ktorom prišlo k smrteľnej tlačenici.

„Špeciálny vyšetrovací tím vykonáva razie v ôsmich agentúrach vrátane Policajnej agentúry v Soule a policajnej stanice v (mestskej časti) Jongsan,“ uviedol hovorca Národnej policajnej agentúry.

Juhokórejská vláda v stredu uviedla, že sa tiež prepracuje služba policajnej tiesňovej linky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet