Na hlavný obsah

Polícia nevyšetruje útok na nového starostu Žehry ako útok na verejného činiteľa

Do ustanovujúcej schôdze zastupiteľstva je stále len občanom.

Polícia nevyšetruje útok na nového starostu Žehry ako útok na verejného činiteľa
Policajti upokojujú situáciu v obci Žehra. Foto: RTVS

Okrem politikov patria medzi verejných činiteľov aj starostovia. Platí to aj v prípade novozvoleného starostu v obci Žehra, kde jeden z táborov dal svojsky najavo nesúhlas s jeho víťazstvom.

„Na základe všetkých informácií, ktoré sú dostupné, by sa dalo konštatovať, že ide o útok na verejného činiteľa,“ povedala rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Hromadnú bitku vyšetruje polícia ako výtržníctvo, poškodzovanie cudzej veci a nebezpečné vyhrážanie. Ako útok na verejného činiteľa nie.

„Zvolený starosta sa stále vníma ako občan až do momentu ustanovujúceho rokovania zastupiteľstva. To znamená, že stále sme svedkami toho, ako sa útočí na človeka, ktorý do ustanovujúcej schôdze nie je verejným činiteľom,“ uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa zákona by mal nový starosta zložiť sľub do 30 dní od volieb. V prípade, že polícia identifikuje a obviní útočníkov v obci Žehra, hrozia im nižšie tresty, ako v prípade útoku na verejného činiteľa. Tu je sadzba až päť rokov. V prípade značnej škody alebo smrti viacerých osôb, počet rokov za mrežami stúpa.

Podobný incident, ako prejav nesúhlasu s výsledkami volieb, polícia na Slovensku neeviduje. Či sa nový starosta v obci Žehra ujme žezla, môže ovplyvniť aj podnet neúspešného kandidáta na súd. Vtedy zákonná 30-dňová lehota neplatí a obec musí počkať na jeho rozhodnutie. Teda či uzná voľby, alebo ich vyhlási za neplatné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny