Na hlavný obsah

Polícia v Číne zastavuje okoloidúcich a prezerá im mobilné telefóny

Chce tak zamedziť ďalším proticovidovým protestom.

Polícia v Číne zastavuje okoloidúcich a prezerá im mobilné telefóny
Čínski policajti vytvorili reťaz proti protestujúcim. Foto: TASR/AP

Veľká prítomnosť polície v centrách viacerých čínskych miest vrátane Pekingu, Šanghaja, Kantónu či Chang-čou bráni novým protestom proti vládnej politike nulovej tolerancie proti covidu.

V mnohých prípadoch príslušníci bezpečnostných zložiek zastavujú okoloidúcich, ktorí musia ukazovať svoje mobilné telefóny, či v nich nie je podozrivý obsah alebo programy na obchádzanie cenzúry. Informovala o tom v utorok (29. 11.) agentúra DPA.

V Pekingu policajti zabezpečujú predovšetkým promenádu na brehu rieky Liang-ma, kde blízko diplomatickej štvrti v nedeľu (27. 11.) demonštrovali stovky ľudí. V Šanghaji polícia v mieste predchádzajúcich protestov postavila zábrany, aby predišla vytvoreniu väčšieho zhromaždenia.

Po výzvach na nové manifestácie zverejnené na sociálnych sieťach sú policajti vo veľkom počte tiež na Ľudovom námestí v centre východočínskej prístavnej metropoly.

Polícia predvoláva svedkov

Agentúra Reuters hovorila s tromi účastníkmi víkendových protestov, ktorí opísali, že už ich oslovila polícia alebo vysoká škola, kde študujú, aby podali svedectvo do záznamu. „Všetci zúfalo mažeme históriu v četovacích aplikáciách. Všade je veľa policajtov. Policajti prišli skontrolovať doklady jednej kamarátke a potom ju odviezli. Nevieme prečo. Potom ju prepustili,“ uviedol jeden z nich

Podľa agentúry AP už niektoré univerzity, v ktorých kampusoch sa cez víkend protestovalo, posielajú študentov domov s tým, že ide o opatrenia proti šíreniu covidu. Týka sa to napríklad pekinskej univerzity Čching-chua, kde študoval aj súčasný prezident Si Ťin-pching a kde študenti demonštrovali v nedeľu.

„Študentom, ktorí prejavia záujem, zariadime odchod do ich domovských miest,“ uviedla na webe pekingská lesnícka univerzita.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok na otázku o protestoch oznámilo, že v Číne funguje vláda práva a že krajina chráni práva a slobody občanov. Upozornilo však, že tieto práva treba uplatňovať v rámci zákonov, napísala agentúra Reuters.

Pekingom, Šanghajom a ďalšími čínskymi mestami cez víkend otriasli demonštrácie, ktoré označujú za najrozsiahlejší prejav nespokojnosti v Číne za niekoľko desiatok rokov. Demonštranti pri nich volali po zrušení prísnych opatrení proti šíreniu covidu. Zneli tiež výzvy na odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga a konca vlády komunistickej strany.

Mierny pokles prípadov

Čína za posledný deň zaznamenala 38 645 nových prípadov covidu. Pričom 3 624 infikovaných vykazovalo príznaky choroby a ďalších 35 021 infekcií bolo asymptomatických. S odvolaním sa na čínske zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej je prírastok mierne nižší oproti rekordom z posledných dní.

V pondelok ohlásili čínske úrady doteraz najvyšší počet 40 052 nových prípadov. O deň skôr ich bolo niečo vyše 39 791. Čínske úrady za posledné dva dni neevidujú žiadne nové úmrtie po nákaze koronavírusom, zosnulých je teda stále 5 233. Od začiatku pandémie v pevninskej Číne potvrdili 315 248 príznakových prípadov covidu.

Čínske prírastky novoinfikovaných sú v porovnaní s niektorými inými krajinami v čase vrcholiacej pandémie stále relatívne nízke. Peking však v súvislosti s covidom uplatňuje princíp takzvanej nulovej tolerancie, ktorý predpokladá rozsiahle uzávery v prípade výskytu nákazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet