Na hlavný obsah

Poľsko obvinilo Putina zo šírenia dezinformácií

Reagovali na tvrdenia, že sa nevzdal snu ovládnuť časť Ukrajiny.

Poľsko obvinilo Putina zo šírenia dezinformácií
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu k anexii ukrajinských území. Foto: RTVS

Varšava obvinila v piatok (4. 11.) ruského prezidenta Vladimira Putina zo šírenia dezinformácií. Reagovala na jeho tvrdenia, že Poľsko sa nevzdalo svojich snov o ovládnutí časti Ukrajiny, informuje poľská agentúra PAP. 

Putin sa takto vyjadril v prejave na piatkových oslavách ruského sviatku, Dňa národnej jednoty, v Moskve.

Šéf Kremľa uviedol, že „Poľsko od mora k moru“ bolo ešte pred druhou svetovou vojnou populárnym sloganom, ktorý však zostal len „nápadom“. Myšlienka na ovládnutie časti Ukrajiny sa však podľa Putina z Poľska nevytratila.

Na tieto výroky reagoval splnomocnenec poľskej vlády pre bezpečnosť informačného priestoru Stanislaw Žaryn. Ruského prezidenta obvinil z toho, že Poľsko prezentuje ako agresívnu krajinu či vojnového štváča a dezinformáciami sa ho snaží zdiskreditovať.

„Ak sa na tieto klebety pozrieme zo širšieho pohľadu, Poľsko má byť v súlade s nimi vnímané ako vojnový štváč, ktorý údajne predstavuje hrozbu pre bezpečnosť v strednej Európe,“ uviedol Žaryn.

Dodal, že cieľom takýchto klamstiev šírených ruskou propagandou je zároveň vykresliť Rusko ako garanta mieru a stability. Agentúra PAP pripomína, že Poľsko dlhodobo popiera podobné ruské tvrdenia, ktoré označuje za dezinformácie, akými sa Moskva pokúša poštvať proti sebe Varšavu s Kyjevom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet