Na hlavný obsah

Poľsko postaví na Ukrajine 20  000 kontajnerových domčekov

Krajina mení prístup k vojnovým utečencom z Ukrajiny.

Poľsko postaví na Ukrajine 20  000 kontajnerových domčekov
Na ilustračnej snímke zľava vlajky Poľska a Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Poľsko mení svoj prístup k Ukrajincom, ktorí ušli z domova v dôsledku ruskej agresie. Vláda vo Varšave sa chce zamerať na pomoc ľuďom vo vnútri Ukrajiny. Postavia napríklad kontajnerové domčeky pre 20 000 ľudí, píše denník Rzeczpospolita.

Varšava prvý komplex z kontajnerových domčekov postavila v Ľvove na západnej Ukrajine. Ďalšie vznikli v Kyjevskej a Černihivskej oblasti. Súčasťou komplexu je umyváreň, ošetrovňa, sklady a jedáleň.

Domy sa nachádzajú v regiónoch, kde sa nebojuje. Rusko však v posledných týždňoch útočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, pričom zasiahli aj miesta vzdialené stovky kilometrov od frontu.

Rzeczpospolita píše, že Poľsko má aj z finančných dôvodov záujem o to, aby pomáhalo Ukrajincom priamo v ich krajine. Na pomoc, ako je ubytovanie, strava alebo sociálne dávky, vyplatilo okolo 5,5 miliardy zlotých (asi 1,17 miliardy eur). Do tejto sumy nezapočítali vojenskú pomoc, ako sú zbrane.

Od januára Ukrajinci prebývajúci vo verejne prevádzkovaných ubytovniach budú musieť na službu doplácať do 40 zlotých (8,55 eura) denne, od apríla potom do 60 zlotých (12,83 eura) za deň. Nebude sa to týkať dôchodcov, detí, tehotných či ďalších ľudí v zložitej situácii. Poľsko chce tiež sprísniť dohľad nad výplatou sociálnych dávok.

Centrá poskytujúce pomoc utečencom, ktoré po začiatku vojny vznikli v poľských obciach pri hraniciach s Ukrajinou, sú teraz mimo prevádzky.

„V prípade opätovného prílevu utečencov, ak vojvoda rozhodne o ich sprevádzkovaní, ich znovu otvoríme. Naše prijímacie centrá udržiavame v pohotovosti,“ povedala Katarzyna Rafalská z obecného úradu v Dorohusku.

Nerátajú s ďalšou migračnou vlnou

Pawel Szafernaker, splnomocnenec poľskej vlády pre vojnových utečencov z Ukrajiny povedal, že v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že Poľsko čaká ďalšia migračná vlna. „Ukrajinci vedia o tom, že ďalšia vlna bude pre nich znamenať prehru vo vojne, pretože Rusom ide o to, aby Ukrajinci odišli z krajiny a už sa do nej nevrátili,“ uviedol.

Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu, do Poľska prišlo 7,6 milióna Ukrajincov, no 5,8 milióna ich Poľsko zase opustilo. V posledných dňoch sa za vojnových utečencov považoval len zlomok Ukrajincov na hraničných priechodoch s Poľskom. Väčšina ľudí totiž mierila za príbuznými alebo na nákupy.

Ukrajinská vláda sa snaží zabrániť tomu, aby z krajiny odchádzali ďalšie rodiny. „Ukrajina si je vedomá veľkého úbytku obyvateľov a demografických problémov, aké to pre ňu môže znamenať,“ cituje Rzeczpospolita sociológa Piotra Dlugosza z Pedagogickej univerzity v Krakove.

Ukrajinci preto podľa neho vytvárajú rôzne stratégie, ako zabrániť ďalšiemu vyľudňovaniu krajiny. Poľsko ako jeden z najbližších spojencov Ukrajiny nebude usilovať o to, aby v ňom zostalo čo najviac jej obyvateľov. Bude sa snažiť vytvoriť podmienky na to, aby sa Ukrajinci vracali do vlasti a pričinili sa pri jej obnove, povedal Dlugosz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet