Na hlavný obsah

Poskytovatelia sociálnych služieb dostanú pomoc vo výške 20 miliónov eur

Jednorazovú pomoc schválila vláda.

premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina)
Sprava premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).Foto: TASR

Vláda na svojom stredajšom (16. 11.) rokovaní schválila poskytnutie jednorazovej protiinflačnej pomoci pre poskytovateľov sociálnych služieb vo výške 20 miliónov eur. Informoval o tom premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Práve z tejto sumy im pomôžeme uhradiť časť nákladov a zvládnuť tak vysoké ceny, či už v súvislosti s energiami alebo infláciou,“ povedal Heger. Pomoc smeruje ambulantným, pobytovým a podporným službám – tak verejným, ako aj neverejným, dodal.

Dotácia sa viaže na konkrétne miesto v zariadení, ktoré musí byť zapísané v registri sociálnych služieb. Výška príspevku sa odvíja od druhu a formy poskytovanej sociálnej služby. V prípade služieb, kde sa kapacita nesleduje, pôjde o paušálne stanovený príspevok.

„Tieto dotácie môžu poskytovatelia využiť na pokrytie rastúcich nákladov na prevádzku svojich zariadení až do 31. marca budúceho roka. K dispozícii je balík takmer 20 miliónov eur a dotácia sa pohybuje v priemere 200 eur na jedného klienta,“ priblížil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Žiadosti môžu poskytovatelia predkladať rezortu práce do 2. decembra. Vzor žiadosti zverejnia na stránke ministerstva do siedmich dní od nadobudnutia účinnosti vládneho nariadenia. Podmienkou je, aby sa začiatok poskytovania sociálnej služby datoval najneskôr od 1. januára 2022. Kapacita zariadenia musí mať obsadenosť minimálne 50 percent.

Podľa prepočtov rezortu sa pomoc môže dotknúť viac ako 40 000 klientov ambulantnej starostlivosti a vyše 47 000 klientov pobytovej formy sociálnej služby.

Dotácie na protiinflačnú pomoc pre zariadenia sociálnych služieb by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika