Na hlavný obsah

Poskytovatelia sociálnych služieb už môžu žiadať o dotácie

Rezort práce zverejnil formulár.

Poskytovatelia sociálnych služieb už môžu žiadať o dotácie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poskytovatelia sociálnych služieb už môžu žiadať štát o dotácie, ktoré im majú pomôcť pokryť zvýšené náklady v súvislosti s infláciou a zvýšenými cenami energií. Ministerstvo práce v utorok (22. 11.) zverejnilo formulár k žiadosti na svojej webovej stránke.

Vláda minulý týždeň na svojom rokovaní schválila jednorazovú protiinflačnú pomoc v celkovej výške 20 miliónov eur. Môžu o ňu žiadať verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb ambulantnej i pobytovej formy. „Nárok na inflačnú pomoc majú aj podporné sociálne služby a sociálne služby s použitím telekomunikačných technológií,“ uvádza rezort.

Dotácia sa viaže na konkrétne miesto v zariadení, ktoré musí byť zapísané v registri sociálnych služieb. Výška príspevku sa odvíja od druhu a formy poskytovanej sociálnej služby. V prípade služieb, kde sa kapacita nesleduje, pôjde o paušálne stanovený príspevok.

Žiadosti môžu poskytovatelia predkladať rezortu práce do 2. decembra. Podmienkou je, aby sa začiatok poskytovania sociálnej služby datoval najneskôr od 1. januára 2022. Kapacita zariadenia musí mať obsadenosť minimálne 50 percent.

„Rezort práce peniaze vyplatí do konca tohto roka, pričom dotáciu môžu poskytovatelia využiť na pokrytie rastúcich nákladov na prevádzku svojich zariadení za rok 2022 až do 31. marca 2023,“ píše ministerstvo.

Podľa prepočtov rezortu sa pomoc môže dotknúť viac ako 40 000 klientov ambulantnej starostlivosti a vyše 47 000 klientov pobytovej formy sociálnej služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika