Na hlavný obsah

Poslanci neschválili zmenu ústavy. Riešila lehoty pri voľbe prezidenta

Zmena mala umožniť spojiť eurovoľby s 2. kolom volieb prezidenta.

Poslanci neschválili zmenu ústavy. Riešila lehoty pri voľbe prezidenta
Na snímke Ústava Slovenskej republiky. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR neschválili v utorkovom (8. 11.) hlasovaní novelu Ústavy SR. Podľa nej by sa mohlo prvé kolo prezidentských volieb konať najneskôr 30 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúceho prezidenta. V súčasnosti platí 60-dňová lehota.

Skrátením mal vzniknúť priestor na zosúladenie termínu konania sa druhého kola volieb s termínom konania sa volieb do Európskeho parlamentu (EP). Okrem ústavnej zmeny boli potrebné aj úpravy v zákone o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý prešiel do druhého čítania.

„Zosúladením termínu konania sa volieb do Európskeho parlamentu a druhého kola voľby prezidenta SR tak, aby sa konali v rovnaký deň a v rovnakom čase, by sa vyšlo v ústrety voličom, ktorí by nemuseli chodiť k volebným urnám dvakrát. Zároveň, ak by došlo k zvýšeniu volebnej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu, malo by to za následok aj posilnenie mandátov volených kandidátov,“ argumentovali predkladatelia.

Ďalšie lehoty súvisiace s voľbou prezidenta sa mali predĺžiť. Dôvodom návrhu predĺžiť lehoty je plánované zavedenie voľby poštou pri prezidentských voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko