Na hlavný obsah

Poslanci prijali uznesenie k riešeniu krízy v zdravotníctve

Parlament ním vyzýva vládu k dohode so zdravotníkmi.

Poslanci prijali uznesenie k riešeniu krízy v zdravotníctve
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR prijali uznesenie Smeru-SD ku krízovej situácii v zdravotníctve. Rozhodli o tom v utorkovom (15. 11.) hlasovaní. Za prijatie uznesenia bolo 67 poslancov zo 113 prítomných, proti boli piati, zdržalo sa 39 poslancov a dvaja nehlasovali.

„Preboha, nech to urobia. Veď majú peňazí, koľko chcú, aby sa 1. decembra situácia, ktorá začína byť neudržateľná, ako-tak stabilizovala,“ uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico pred hlasovaním.

Okrem opozičných poslancov, mimo tých za SaS, hlasovali za uznesenie aj všetci prítomní poslanci koaličného hnutia Sme rodina.

Sme rodina si myslí, že šéf rezortu si robí svoju prácu dobre, no uznesenie podporili. „Pán Lengvarský má plnú podporu od nás. Myslíme si, že robí veci dobre. V mnohých veciach však nemôže rozhodnúť, keď nemá za sebou nikoho,“ dodala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko členka zdravotníckeho výboru Zuzana Šebová (Sme rodina).

O návrhu rokovali poslanci na mimoriadnej schôdzi. Okrem opozičných poslancov vystúpil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Skonštatoval, že požiadavky z uznesenia sú aj v memorande, ktoré jeho rezort pripravil.

„Pozor, na ten bod, ktorý sa týka platov lekárov. Ak by ho splnili presne tak, ako chcú, s koeficientami a že by sa to hneď zahrnulo do automatického navyšovania, tak celé by to stálo naozaj veľmi veľa peňazí. Vyšlo to cez 240 miliónov eur len pre lekárov v nemocniciach,“ upozornila poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Hlasovaním poslanci ukončili 76. schôdzu NR SR. Následne poslanci otvorili ďalšie mimoriadne rokovanie. Odvolávaniu v rámci neho čelí minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Návrh podal tiež opozičný Smer, ministrovi vyčíta nezvládanie aktuálnej migračnej krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko