Na hlavný obsah

Poslanci Smeru-SD majú zneužívať neexistujúcu dohodu

Republiková únia zamestnávateľov upozorňuje na rozporuplné vyjadrenia v súvislosti s novelou Zákonníka práce.

Poslanci Smeru-SD majú zneužívať neexistujúcu dohodu
Ilustračná snímka peňaženky s eurobankovkami. Foto: TASR/DPA

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) upozorňujú na rozporuplné vyjadrenia opozičného Smeru-SD v súvislosti s novelou Zákonníka práce. Tá počíta s opätovným naviazaním mzdových príplatkov za prácu počas víkendov a noci na minimálnu mzdu.

Informácie o údajnej dohode na zavedení „kompenzácií pre zamestnávateľov“ považujú za zavádzajúce. Aj naďalej požadujú stiahnutie návrhu z rokovania Národnej rady SR (NR SR). V pondelok (7. 11.) o tom informovalo RÚZ.

Republiková únia zamestnávateľov už niekoľko týždňov verejne upozorňuje na nedostatky poslaneckého návrhu z dielne Smeru-SD.

Sporne vnímajú predovšetkým to, že navrhované rozmrazenie mzdových príplatkov prešlo v parlamente v časoch extrémnej inflačnej a energetickej krízy „v tichosti“ až do druhého čítania. A to bez akejkoľvek diskusie s jednotlivými sociálnymi partnermi či prezentáciou dopadov na podnikateľský sektor a zamestnanosť.

Poslanci sa stretnutia nezúčastnili

Kritika zo strany zamestnávateľov a verejné výzvy na stiahnutie návrhu z NR SR nakoniec spôsobili, že strana Smer-SD verejne oznámila, že do novely zapracuje takzvanú „kompenzáciu pre zamestnávateľov“.

Odvoláva sa pritom na dohodu, ku ktorej malo dôjsť na spoločnom stretnutí na ministerstve práce. Toho sa však poslanci Smeru-SD nezúčastnili.

„Napriek tomu, že na rokovaní návrh o kompenzačnej doložke skutočne zaznel, k žiadnej spoločnej dohode nedošlo. Považujeme za neprijateľné, aby opoziční poslanci zneužívali neexistujúcu dohodu na presadenie novely v parlamente. Aj naďalej trváme na jej stiahnutí,“ konštatuje viceprezident RÚZ, Jozef Špirko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika