Na hlavný obsah

Pozemok v Trenčíne štát predal na výsadbu sadu. Stojí na ňom luxusná vila

Povolenia prešetrí pozemkový fond.

Pozemok v Trenčíne štát predal na výsadbu sadu. Stojí na ňom luxusná vila
Na pozemku stojí luxusne zariadený záhradný dom. Foto: RTVS

Za bránou na pozemku vo vilovej štvrti Horný Šianec v Trenčíne mal už v tejto dobe rásť ovocný sad s viac ako 90 slivkami, 150 aróniami, 300 drieňmi, gaštanmi či viničom. Projekt počítal s dvomi záhradnými domčekmi na uskladnenie náradia a pre malotraktor.

Slovenský pozemkový fond predal parcelu s výmerou 4 299 štvorcových metrov dcére podnikateľa Bohumila Hanzela ešte v roku 2014 s cieľom vybudovať tam sad. Pozemok nebol určený na zástavbu. Cena parcely zatiaľ raketovo stúpla.

Pozemok Slovenský pozemkový fond predal za necelých 100 000 eur, v čase keď trhová hodnota bola 230 000 eur. Dnes by sa takýto pozemok predával za 1,25 milióna.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Či na pozemku skutočne vyrástli plánované dreviny majiteľka pozemku doteraz skontrolovať neumožnila.

Majiteľka parcely žije v Španielsku, podľa jej otca Bohumila Hanzela , ktorý jej dal peniaze na kúpu pozemku, je celý projekt v poriadku. Predtým tam boli svahovité záhrady, terén musel dať vyrovnať. Ovocné stromy vysadili.

Ďalšie stromy chcú dosadiť. Projekt pozmenili v tom, že z dvoch malých záhradných domčekov urobili jeden z oravského dreva.

„Mesto Trenčín postupovalo v súlade s legislatívou, v súlade s územným plánom, v súlade so všetkými vyjadreniami účastníkov konania medzi ktorými bol aj Pozemkový fond, vyjadril sa kladne,“ tvrdí hovorkyňa mesta Erika Ságová.

„My dávame preveriť všetky tieto stavebné povolenia, pretože sa domnievame, že bol porušený zákon,“ hovorí generálny riaditeľ pozemkového fondu Ján Marosz.

Že sa na parcele nachádza rodinný dom, ktorý nebol uvedený v projekte ovocného sadu konštatoval aj Najvyšší kontrolný úrad. Ak sa preukáže nezákonnosť podnikne SPF všetky kroky, aby sa pôda vrátila späť do rúk Slovenskej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny