Na hlavný obsah

Pred 30 rokmi poslanci prijali zákon o zániku Česko-Slovenska

Do poslednej chvíle však chýbali hlasy.

Pred 30 rokmi poslanci prijali zákon o zániku Česko-Slovenska
Vladimír Mečiar (vľavo) a Václav Klaus. Foto: TASR

Presne pred 30 rokmi prijalo vtedajšie Federálne zhromaždenie ústavný zákon o zániku Česko-Slovenska. Napriek tomu, že „federálny rozvod“ dohodli Václav Klaus a Vladimír Mečiar ešte v lete, problémom bolo právne čisté zrušenie spoločného štátu. Predchádzali mu neúspešné hlasovania, dlhé rokovania a podľa historika aj kupovanie hlasov.

Kým viacerým českým poslancom pripomínalo rokovanie skôr pohreb, tí slovenskí prepukli v otvorenú radosť. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Spokojnosť po hlasovaní však neskrýval predseda českej vlády a neskorší prezident Václav Klaus. „Pokusy hľadať nejaké falošné kompromisy sa nemajú robiť a ani sme ich neurobili. Výsledok ukázal, že to bolo správne,“ povedal vtedy Klaus.

Historik Jan Rychlík pripomína, že úlohou poslancov bolo dať rozdeleniu spoločného štátu právny rámec. „Musíme rozlišovať situáciu de iure a de facto. De facto sa to už rozdelilo. Išlo už len o to nájsť nejakú právnu formu,“ vysvetlil Rychlík.

Vtedajší poslanec Federálneho zhromaždenia za HZDS Ivan Laluha konštatuje, že išlo o záverečnú kapitolu vzájomných rokovaní s českou stranou. „V podstate urobili bodku za národno-emancipačným pohybom Slovenska, ktorý sa v rôznych podobách v historických udalostiach objavoval. Boli sme spokojní, že to takto skončilo,“ dodal.

Rozhodol jeden hlas

Do poslednej chvíle však na schválenie zákona chýbali hlasy. Viacerí poslanci požadovali referendum, ktoré sa malo konať 19. decembra.

„Nariadili prestávku, pri ktorej sa teda dosť problematickými metódami, povedzme rovno politickej korupcie, podarilo niekoľko opozičných poslancov získať. Pri opakovanom hlasovaní o 13.21 h zákon prešiel prakticky o jeden hlas,“ priblížil historik.

Po schválení začali slovenskí poslanci spievať pieseň Hej Slováci. Posledný federálny premiér Jan Stráský to vtedy komentoval takto: „Splnili sme to, čo slovenská strana chcela. Česi tejto slovenskej požiadavke vyhoveli. Vidíte, že rozdiel je ten, že Česi nemajú teraz potrebu spievať“.

Nástupníckymi štátmi Česko-Slovenska sa stala Česká republika a Slovenská republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál