Na hlavný obsah

Prerazili diaľničný tunel Čebrať pri Ružomberku

Úsek sa stavia už deväť rokov.

Prerazili diaľničný tunel Čebrať pri Ružomberku
Na takmer 15-kilometrovom úseku diaľnice D1 Hubová-Ivachnová prerazili južnú rúru tunela Čebrať. Foto: RTVS

Na takmer 15-kilometrovom úseku diaľnice D1 Hubová-Ivachnová prerazili južnú rúru tunela Čebrať. V severnej ešte ostáva do prerazenia 77 metrov. Úsek sa stavia už deväť rokov a otvorenia by sa mali motoristi dočkať v roku 2024.

Pôvodne mal byť tunel Čebrať kratší. Geologické problémy na trase však stavbu na niekoľko rokov zastavili a vyžiadali si zmenu trasovania.

„Pôvodná dĺžka tunela bola dva kilometre. Pre zosuvy pôdy to museli pretrasovať a dnes tento dvojrúrový tunel bude mať dĺžku 3,7 kilometra,“ priblížil Vladimír Jacko, riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

Do konca roka by mali preraziť aj druhú tunelovú rúru. Problémy s nestabilným podložím ešte stavbári riešia na jednom z 19 mostov.

„Všetky zásadné objekty sú skoro pred dokončením, okrem toho jedného mosta. Plus, samozrejme, prebiehajú práce na telese diaľnice. Budú pribúdať práce na príslušenstve, to znamená protihlukové steny, rôzne odvodnenia a podobne,“ vysvetľuje Roman Kocúrek, riaditeľ zhotoviteľa stavby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Otvorená je ešte definitívna suma za tento úsek diaľnice. Stavbu vysúťažili za necelých 230 miliónov eur. Po poslednom navýšení táto suma stúpla na takmer 310 miliónov, ale ani to nebude definitívny účet za tento úsek. 

„Ešte prebiehajú rokovania, ale podľa slov zhotoviteľa by dátum sprejazdnenia mal byť do dvoch rokov,“ hovorí minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Pre Ružomberčanov by to bola skvelá vec, pretože by sa im uľavilo od náporu dopravnej negatívnej situácie,“ tvrdí Igor Čombor, končiaci primátor mesta Ružomberok.

Úsek diaľnice Hubová-Ivachnová má denne využívať okolo 20 000 vozidiel, z toho takmer štvrtina nákladných. Motoristi oproti súčasnej trase ušetria asi 16 minút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny