Na hlavný obsah

Prezidentka odmieta tvrdenia, že referendum mohla vyhlásiť už v októbri

Za najdôležitejšie označila napísanie otázok v súlade s ústavou.

Prezidentka odmieta tvrdenia, že referendum  mohla vyhlásiť už v októbri
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta tvrdenia, že referendum k jednej z otázok mohla vyhlásiť už 29. októbra. Na sociálnej sieti v pondelok (7. 11.) vysvetlila, že ju viazala forma petície.

Pripomenula, že pokiaľ by otázky boli obsahom dvoch petícií, teda pre každú otázku samostatne, bolo by možné vyhlásiť dve referendá v rôznych termínoch. „Som viazaná petíciou v podobe, v akej mi bola doručená, teda s dvomi otázkami v jednej petícii,“ ozrejmila. Za najdôležitejšie v tejto súvislosti však považuje napísať referendové otázky tak, aby boli v súlade s ústavou.

Čo sa týka samotného dátumu konania, ktorý vyhlásila na 21. január 2023, tak ten ho ako najskorší možný odporučil odbor volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra. Vychádzal z lehôt potrebných pre hlasovanie zo zahraničia a na samotnú prípravu referenda.

Za tento termín je kritizovali niektorí poslanci aj predseda Smeru-SD Robert Fico. Opozičná strana iniciovala petičnú akciu za vyhlásenie referenda. Podpísalo sa pod ňu vyše 406 000 ľudí, platných bolo 381 960 podpisov.

„Najneskorší termín, na ktorý som ho mohla podľa ústavných lehôt vyhlásiť, bol 12. február. Jediné termíny, ktoré teda pre konanie referenda ešte pripadali do úvahy, boli 28. január, 4. február a 11. február,“ uviedla prezidentka s tým, že je zvedavá na diskusiu, v čom by boli tieto termíny lepšie. „V počasí asi ťažko,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko