Na hlavný obsah

Prezidentka odobrila novelu štátneho rozpočtu i 14. dôchodky

Dovedna podpísala osem zákonov.

Prezidentka odobrila novelu štátneho rozpočtu i 14. dôchodky
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu (2. 11.) podpísala osem zákonov. Medzi nimi boli aj novela štátneho rozpočtu na tento rok či zákon o takzvaných 14. dôchodkoch. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

Novela štátneho rozpočtu na rok 2022 počíta s navýšením príjmov a výdavkov o 1,5 miliardy eur. Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj celkové výdavky. Novela zákona špecifikuje aj rozdelenie výdavkov.

Ministerstvu práce pôjde 207,6 milióna eur na výplatu 13. dôchodku v novembri 2022, a tiež 190 miliónov eur na kompenzácie pre ohrozené skupiny. Rezortu hospodárstva má dostať na pomoc firmám s vysokými cenami energií 900 miliónov eur a v kapitole Všeobecná pokladničná správa zostane na kompenzácie pre verejnú správu suma 200 miliónov eur.

Druhé 13. dôchodky

Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, dávku, teda takzvaný 14. dôchodok, tento rok vyplatia aj druhýkrát. V decembri sa však jeho výška bude krátiť, a to koeficientom 0,7. Hovorí o tom novela zákona o 13. dôchodku.

„Vzhľadom na výrazný rast cien tovarov a služieb sú doposiaľ prijaté opatrenia pre poberateľov dôchodkových dávok nepostačujúce,“ zdôvodnilo návrh ministerstvo práce.

Rezort pripomenul, že na začiatku tohto roka sa dôchodkové dávky zvýšili o 1,3 %. Následne sa v júli predčasne vyplatil 13. dôchodok v diferencovanej sume, od 50 do 300 eur. V tradičnom termíne na konci roka ho pôvodne už nemali vyplatiť.

Tieto opatrenia podľa rezortu práce čiastočne kompenzovali zvýšenie cien tovarov a služieb pre poberateľov dôchodkových dávok za prvý polrok tohto roka. V tomto období miera inflácie za domácnosti dôchodcov dosiahla 11,8 %.

„Aj v druhom polroku pokračuje výrazný rast inflácie za domácnosti dôchodcov, pričom na základe makroekonomickej prognózy IFP z júna 2022 sa očakáva 12,4-percentná miera inflácie za uvedené obdobie. Za prvých osem mesiacov roka sa spotrebiteľské ceny za domácnosti dôchodcov medziročne v priemere zvýšili o 12,6 %,“ vyčíslilo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika