Na hlavný obsah

Prezidentka odobrila posunutie súdnej mapy

Do platnosti by po novom mala vstúpiť v júni 2023.

Prezidentka odobrila posunutie súdnej mapy
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová odobrila posunutie súdnej mapy o päť mesiacov, a to na jún 2023. Vo štvrtok (24. 11.) podpísala novelu zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

„V záujme riadneho zabezpečenia personálnych a organizačno-technických príprav sa javí ako nevyhnutné vytvorenie dodatočného časového priestoru na implementáciu reformy súdnej mapy v trvaní piatich mesiacov,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti v návrhu.

Novelou sa podľa rezortu vykonávajú aj korekcie schválenej právnej úpravy. Zameriavajú sa na vytvorenie lepších predpokladov na funkčnosť súdov dotknutých reformou súdnej mapy z hľadiska ich personálneho obsadenia, a to najmä vo vzťahu k správnym súdom.

Ministerstvo tvrdí, že novú legislatívu podrobne prekonzultovalo aj v súvislosti so záväzkami Slovenska vo vzťahu k plánu obnovy. Dodalo, že vďaka dodatočnému časovému priestoru na implementáciu reformy budú môcť byť záväzky riadne a včas splnené.

Ciele reformy

Cieľom reformy súdnej mapy je okrem iného zvýšenie efektivity výkonu súdnej moci a zabezpečenie špecializácie sudcov na hlavné agendy.

Reforma počíta so vznikom mestských súdov v Bratislave a Košiciach či s novými správnymi súdmi. Tiež s úpravou niektorých obvodov okresných súdov a agend, ktorými sa majú zaoberať krajské súdy.

V zákone bude aj ustanovenie, podľa ktorého u sudcu preloženého na správny súd vykoná Súdna rada SR dohľad nad spĺňaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti, a to do troch mesiacov od preloženia.

Dosiahnuť sa tak má funkčnosť správnych súdov i to, aby na nich pôsobili sudcovia spĺňajúci predpoklady sudcovskej spôsobilosti.

Sudcov, u ktorých obsah rozhodovacej agendy tvorí agenda správneho súdnictva a ktorí požiadajú o preloženie na správny súd do 28. februára 2023, preložia na správny súd bez predchádzajúceho preverenia spĺňania predpokladov sudcovskej spôsobilosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko