Na hlavný obsah

Prezidentka Zuzana Čaputová si v Nemecku prevzala Cenu slobody

Je prvou politickou líderkou zo strednej a východnej Európy, ktorá ocenenie získala.

Prezidentka Zuzana Čaputová si v Nemecku prevzala Cenu slobody
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová si v sobotu (5. 11.) predpoludním vo Frankfurte nad Mohanom prevzala Cenu slobody. Informoval to tom jej hovorca Martin Strižinec.

Predstavitelia nadácie označili prezidentku za odhodlanú ochrankyňu právneho štátu, ľudských práv a prehlbovania európskej integrácie. Ocenili ju za to, že je „vzorom demokracie, angažovanou občiankou svojej krajiny a zástankyňou ideálov slobody.“

Zuzana Čaputová je prvou politickou líderkou zo strednej a východnej Európy, ktorá sa stala laureátkou ocenenia.

V ďakovnej reči prezidentka zdôraznila potrebu zachovania demokracie. „Naše názory a riešenia sa môžu líšiť, ale mali by sme si zachovať schopnosť viesť konštruktívny dialóg. Dialóg, ktorý je založený na vzájomnom rešpekte a pochopení, že aj keď sú naše názory alebo riešenia rôzne, všetci sa zhodneme na základných hodnotách,“ povedala.

Pre ochranu demokracie vyzýva k posilňovaniu rešpektu k hodnotám, akými sú humanizmus a vzájomná úcta. Na týchto hodnotách sa podľa nej zakladá naša spoločnosť.

„Musíme klásť väčší dôraz na etiku a morálku, pretože ony premietajú tieto hodnoty do noriem správania. A mali by sme o ne viac dbať aj v našom vzdelávacom systéme a pri výkone našich profesií,“ dodala.

Medzi doterajšími laureátmi ocenenia sú napríklad bývalý švajčiarsky prezident Kaspar Villiger či bývalý nemecký prezident Joachim Gauck. Je medzi nimi aj nemecký exminister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher, či peruánsky spisovateľ Mario Vargas Llosa.

Ocenenie udeľuje nemecká nadácia Friedrich Naumann Foundation raz za dva roky od roku 2006. Dávajú ho osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj občianskej spoločnosti a podporujú liberálne hodnoty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet