Na hlavný obsah

Pri Chersone sa zrútil strategický Antonivskyj most

Dôvody kolapsu zatiaľ nie sú známe.

Pri Chersone sa zrútil strategický Antonivskyj most
Antonivskyj most pri Chersone sa zrútil. Foto: Twitter/EuroMaidan Press

V juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa zrútil strategicky významný Antonivskyj most cez rieku Dneper. S odvolaním sa na svedkov o tom v piatok (11. 11.) informovala ukrajinská verejnoprávna stanica, ktorá na telegrame zverejnila fotografiu mosta s prepadnutou vozovkou.

Stavbu už skôr poničilo ukrajinské ostreľovanie, ktorým sa jednotky Kyjeva snažili skomplikovať zásobovanie ruských síl na pravom, teda západnom brehu Dnepra. Zatiaľ sa nevie, čo kolaps spôsobilo. Rusko v oblasti ustupuje pred ukrajinskou armádou.

Ani ruské, ani ukrajinské úrady sa k zrúteniu mosta oficiálne nevyjadrili, napísal ruskojazyčný server BBC. Iba predstaviteľ ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Sergej Jelisejev uviedol, že „Antonivskyj most nevyhodili do povetria, je stále v rovnakom stave“.

Zrútenie niekoľkých mostných oblúkov na sociálnych sieťach ukazuje aj fotografia, ktorú zverejnil chersonský novinár Konsťantin Ryženko, a video vyhotovené zamestnancom denníka Komsomolskaja pravda Alexandrom Kocom. Prepadnutú cestu nakrútil priamo na moste, podľa BBC z ľavého, teda východného brehu Dnepra.

„Pravdepodobne ho vyhodili do povetria pri sťahovaní ruských síl z pravého na ľavý breh,“ hovorí vo videu Koc. Túto informáciu však nemožno nezávisle overiť.

Správy o explóziách v okolí Antonivského mosta sa objavili už vo štvrtok (10. 11.) večer. Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že sa jeho sily začali sťahovať z pravého brehu Dnepra.

Antonivskyj most pre Rusov predstavoval dôležitú zásobovaciu trasu a umožňoval im prístup na okupované územie severnej časti Chersonskej oblasti. Od leta ho však niekoľkokrát zasiahli ukrajinské sily. Ruské vojská aj miestni obyvatelia boli odkázaní na trajekty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet