Na hlavný obsah

Pri egejskom ostrove Syrna zachránili 62 migrantov

Boli na plachetnici na rozbúrenom mori.

Pri egejskom ostrove Syrna zachránili 62 migrantov
Ilustračná snímka - Plavidlo pobrežnej stráže blízko ostrova Samos v Grécku na východe Egejského mora. Foto: TASR/AP

Grécka pobrežná stráž v pondelok (14. 11.) pomohla pri záchrane 62 migrantov. Ich plachetnica sa vo východnej oblasti Egejského mora dostala do problémov a začala naberať vodu. Informovala o tom agentúra AP.

Pobrežná stráž spustila pátraciu a záchrannú operáciu po tom, ako zachytila núdzové volanie z plachetnice, ktorá sa plavila na rozbúrenom mori južne od gréckeho ostrova Syrna.

Z paluby plavidla, ktoré naberalo vodu, zachránila nákladná kontajnerová loď plávajúca pod nemeckou vlajkou 62 ľudí. Bezprostredne nehlásili žiadne nezvestné osoby ani obete na životoch.

Zachránené osoby neskôr premiestnili na záchranný čln pobrežnej stráže, ktorým ich previezli na ostrov Kos. Štátna príslušnosť zachránených nebola bezprostredne známa.

Desaťtisíce ľudí z Blízkeho východu, Ázie a Afriky utekajúce pred konfliktom a chudobou sa každoročne pokúšajú dostať do krajín Európskej únie tým, že podnikajú nebezpečné plavby po mori na vratkých plavidlách. Väčšina z nich sa pokúša dostať do Grécka alebo Talianska.

Mnohí utečenci sa snažia zdolať krátku, no nebezpečnú námornú trasu vedúcu z Turecka na neďaleké grécke ostrovy. Zvyčajne na to používajú nafukovacie člny. Ďalší sa čoraz častejšie pokúšajú dostať z Turecka priamo do Talianska na veľmi preplnených plachetniciach alebo jachtách.

Agentúra AP pripomína, že v posledných mesiacoch v dôsledku potopenia či prevrhnutia plachetníc a člnov vo vodách okolo gréckych ostrovov zahynuli alebo sa stratili už desiatky migrantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet