Na hlavný obsah

Pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynuli najmenej štyria ľudia

Útok mal zasiahnuť aj detské ihrisko.

Pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynuli najmenej štyria ľudia
Žena plače pri svojom zranenom manželovi po ruskom raketovom útoku v meste Cherson. Foto: TASR/AP

Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalších desať utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní Chersonu na juhu Ukrajiny. Vo štvrtok (24. 11.) to uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ruskí útočníci spustili paľbu na obytnú oblasť s delostrelectvom a raketometmi. Veľkú budovu zachvátil požiar,“ napísal Januševyč v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že útok zasiahol aj detské ihrisko.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper.

Ukrajinské úrady už minulý týždeň uviedli, že v meste objavili dôkazy o rozsiahlom mučení Ukrajincov počas ruskej okupácie.

Ruská armáda začala začiatkom októbra sústredene útočiť na kritickú infraštruktúru a zdroje výroby a prenosu elektrickej energie na Ukrajine. Zatiaľ posledný raketový útok v stredu spôsobil na celej Ukrajine výpadky dodávok elektriny a vody.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v sobotu uviedla, že Ukrajina čoskoro začne s dobrovoľnou evakuáciou ľudí z Chersonu a z okolitých oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet