Na hlavný obsah

Turecko zaútočilo na ciele v severnej Sýrii a Iraku, o život prišlo 31 ľudí

Išlo o šesť členov SDF a šesť prorežimných vojakov.

Turecko zaútočilo na ciele v severnej Sýrii a Iraku, o život prišlo 31 ľudí
Konvoj tureckých armádnych vozidiel sa nachádza neďaleko sýrskeho mesta Idlib. Foto: TASR/AP

Turecko v noci na nedeľu (20. 11.) podniklo letecké útoky na ciele na severe Sýrie a Iraku. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) pri nich zahynulo najmenej 31 ľudí. Väčšina z nich sú kurdskí bojovníci a sýrski vojaci.

Podľa SOHR, ktorá sídli v Británii a situáciu v Sýrii monitoruje prostredníctvom siete dobrovoľníkov, turecké letectvo vykonalo 25 útokov na ciele v sýrskych provinciách Halab, Hasaká a Rakka.

Medzi mŕtvymi je 18 kurdských bojovníkov a členov miestnych oddielov, 12 sýrskych vojakov a jeden civilista. Zranenia utrpeli štyri desiatky osôb.

Ničia teroristické hniezda, tvrdí turecké ministerstvo

Turecké letectvo sa zameralo nielen na oblasti pod kontrolou Kurdov, ale aj na tie, ktoré ovláda centrálna vláda v Damasku. Ministerstvo obrany uviedlo, že armáda pri operácii zasiahla 89 cieľov.

Podľa informácií agentúry AFP v provincii Hasaká nálety okrem iného zničili elektráreň a bomby zasiahli aj sklady s obilím.

Medzi cieľmi útokov bolo aj sýrske mesto Kobani, v ktorom sa podľa tureckých predstaviteľov rozhodlo o atentáte v Istanbule, pri ktorom minulú týždeň prišlo o život šesť ľudí.

Podľa agentúry Reuters dnes milície sýrskych Kurdov v reakcii na nálety sľúbili, že sa za turecký útok pomstia.

V severoirackom Kurdistane si podľa tamojších úradov turecké útoky nevyžiadali civilné obete, uviedla agentúra AFP.

Turecké bojové lietadlá sa zamerali na oblasti, v ktorých operujú ozbrojenci Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje rovnako ako milície sýrskych Kurdov YPG za teroristickú organizáciu.

PKK uviedla, že turecké nálety v severnom Iraku nie sú žiadnou novinkou. Za posledných sedem mesiacov turecké letectvo podľa PKK uskutočnilo v Iraku vyše 3 600 útokov.

Turecké ministerstvo obrany uviedlo, že turecké letectvo vykonalo letecké útoky na základne PKK a YPG na severe Sýrie a Iraku.

„Teroristické hniezda sa ničia priamymi útokmi,“ uviedlo ministerstvo. Ankara podľa svojho vyhlásenia reaguje útokmi na istanbulský atentát a koná podľa práva na sebaobranu garantovaného Chartou OSN. Ministerstvo uviedlo, že „nadišiel čas skladania účtov“.

Vrchný veliteľ kurdsko-arabskej koalície Sýrskej demokratickej sily (SDF), ktorá pôsobí na severe Sýrie, Mazlom Abdí označil bombardovanie za „agresívne a barbarské“.

„Turecké bombardovanie našich oblastí ohrozuje celý región,“ uviedol. Dodal, že „ak vypukne vojna, tak sa dotkne všetkých“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet