Na hlavný obsah

Pri vlastnej tvorbe spája Jiří Stivín džezovú improvizáciu s vážnou hudbou

Oslavuje okrúhle 80. narodeniny.

Pri vlastnej tvorbe spája Jiří Stivín džezovú improvizáciu s vážnou hudbou
Na archívnej snímke skladateľ a multiinštrumentalista Jiří Stivín počas Bratislavských jazzových dní v roku 2016. Foto: TASR

Virtuózny hráč na flaute a hudobný skladateľ je významný interpret stredovekej, renesančnej a barokovej hudby. Pri vlastnej tvorbe spája džezovú improvizáciu s vážnou hudbou.

Jeho hudobný prejav charakterizuje nespútanosť, improvizácia a časté prechádzanie medzi jednotlivými hudobnými štýlmi.

Svetovo uznávaný český hudobník a multiinštrumentalista Jiří Stivín oslavuje v stredu (23. 11.) okrúhle 80. narodeniny.

V hre na viaceré dychové nástroje je samouk

Jiří Stivín sa narodil 23. novembra 1942 v Prahe v rodine technického úradníka a divadelnej i filmovej herečky Evy Svobodovej.

Vyštudoval odbor kamera na Filmovej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe v roku 1965. Odboru sa však prakticky nikdy profesionálne nevenoval. Viac ho priťahovala hudba.

Na archívnej snímke z roku 2003 je skladateľ a multiinštrumentalista Jiří Stivín.
Na archívnej snímke z roku 2003 je skladateľ a multiinštrumentalista Jiří Stivín. Foto: TASR

Hru na priečnu flautu sa učil súkromne u Milana Munclingra (1961-1963) a Jiřího Válka (1965-1968). V hre na saxofón je samouk, podobne ako aj v hre na rôzne typické, ale aj atypické dychové nástroje, najmä píšťaly. Hudobné vzdelanie si však priebežne dopĺňal.

Jeho hudobné začiatky sú spojené so skupinou Sputnici. V roku 1964 spolu s Martinom Kratochvílom založili Jazz Q.

V rámci ročného pobytu v Spojenom kráľovstve v Londýne študoval na Kráľovskej hudobnej akadémii (Royal Academy of Music).

Od 70. rokov účinkoval s viacerými džezovými formáciami, spolu s Rudolfom Daškom vytvorili zoskupenie System Tandem.

V roku 1981 vydal dvojalbum Výlety, ktorý patrí medzi uznávané hudobné projekty. Od polovice 80. rokov vyučoval hru na flautu na Pražskom konzervatóriu.

Český muzikant Jiří Stivín na archívnej snímke z roku 2011.
Český muzikant Jiří Stivín na archívnej snímke z roku 2011. Foto: TASR

Hudba pre film aj divadlo

Venuje sa aj tvorbe hudby pre film a divadlo. V roku 1999 založil Centrum pre improvizáciu v umení so sídlom v obci Všenory pri Prahe, kde usporadúva a vedie improvizačné dielne.

V roku 2007 dostal od vtedajšieho českého prezidenta Václava Klausa vyznamenanie Za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia.

Účinkoval na prvom albume Coniuctio skupiny Blue Effect a Jazz Q v roku 1970. Nahral viac ako štyri desiatky albumov sólovo alebo ako hosť s rôznymi hudobnými formáciami.

Často hosťoval na hudobných projektoch slovenských hudobníkov, ako Jaro Filip, Gabriel Jonáš a Zuzana Homolová. Hosťoval aj v štyroch skladbách na Javorovom albume (2012) slovenskej skupiny Desmod.

Jeho sestra Zuzana je česká herečka a bývalá členka Divadla Na zábradlí, jeho dcéra Zuzana je tiež herečkou a speváčkou, dcéra Markéta je flautistkou, syn Jiří hrá na bicie nástroje a druhý syn Adam na basgitaru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet