Na hlavný obsah

Primátorovi Istanbulu Imamogluovi hrozí zákaz politickej činnosti

Mal by byť jedným z hlavných oponentov Erdogana v prezidentských voľbách.

Primátorovi Istanbulu Imamogluovi hrozí zákaz politickej činnosti
Na snímke primátor Istanbulu Ekrem Imamoglu. Foto: Medyascope

Primátorovi tureckého mesta Istanbul hrozí za údajnú urážku úradov trest odňatia slobody do štyroch rokov a zákaz politickej činnosti.

Ako v piatok (11. 11.) informovala agentúra DPA, ak sa primátor Ekrem Imamoglu odsúdi na viac ako rok odňatia slobody alebo mu súd zakáže pôsobenie v politike, nebude môcť kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

Súdny proces s istanbulským primátorom pokračoval v piatok tretím pojednávaním. Obžaloba na ňom zopakovala požiadavku, aby súd uznal Imamogla za vinného z urážky členov najvyššieho tureckého volebného orgánu.

Imamoglu z opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) je pritom považovaný za potenciálneho vyzývateľa súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Podľa kritikov má hroziace odsúdenie najväčšieho tureckého mesta odstrániť z politickej scény jedného z hlavných Erdoganových oponentov.

Podľa agentúry DPA, ktorá nahliadla do súdneho spisu, Imamoglua vinia z toho, že v novembri roku 2019 v jednom zo svojich prejavov označil členov tureckého Najvyššieho volebného výboru (YSK) za bláznov. Imamoglov úrad tieto obvinenia odmietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet