Na hlavný obsah

Príspevky pre ľudí v hmotnej núdzi sa zvýšia

Neziskovky však kritizujú príspevok na bývanie.

Príspevky pre ľudí v hmotnej núdzi sa zvýšia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vláda v stredu (9. 11.) schválila zmeny v zákone o hmotnej núdzi. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) zdôrazňuje, že po novom by mala byť adresnejšia, účinnejšia a mala by motivovať ľudí pracovať, osamostatniť sa a neostať na dávkach v hmotnej núdzi.

Podľa organizácií, ktoré sa venujú chudobným, je však problém príspevok na bývanie, ktorý sa zatiaľ nemení. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Dávku v hmotnej núdzi v súčasnosti poberá zhruba 60 000 ľudí. Krajniak vysvetľuje, že okrem iného sa po novom mení aj výška vyplácanej dávky. Pre jednotlivca pôjde o sumu 74 eur a pre viac ako štvordetnú rodinu pôjde o takmer 260 eur. Dávky v hmotnej núdzi budú môcť čerpať aj tí, ktorí doteraz nemohli.

„Snažíme sa dosiahnuť stav, aby nebolo pre človeka finančne výhodnejšie zostať v hmotnej núdzi a pýtať sa, že si (človek) hľadá iba prácu do nejakej sumy, pretože inak by vypadol z hmotnej núdze,“ vysvetlil Krajniak.

Dodáva, že cieľ je urobiť to opačne. Ak sa človek v hmotnej núdzi zamestná, štát mu dá príspevok, aby bolo pre neho výhodnejšie sa zamestnať, a aby jeho rodine zostalo viac peňazí. Čo je zatiaľ otázne, je príspevok na bývanie, ktorý sa viaže na hmotnú núdzu.

Príspevok na bývanie

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) priniesla ešte v pondelok (7. 11.) na tripartitu návrh na zmenu. „V prvom rade navrhujeme, aby bol tento príspevok na bývanie vyšší ako sa momentálne uvádza v novele zákona. Preto sme odporúčali, aby sa príspevok na bývanie ošetril aj svojím samostatným zákonom, ako to majú v Českej republike,“ uviedla prezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Formu vyplácania príspevku na bývanie kritizovala nedávno aj nezisková organizácia Vagus. Štatutárna zástupkyňa Alexandra Kárová zdôrazňuje, že by sa to malo riešiť systémovo. Spomínaný model v Česku, ale rovnako aj v Poľsku, je podľa nej dobrý.

„Tento príspevok je rozdelený na dve platby. Jedna sa tiež viaže na hmotnú núdzu a druhá sa viaže na výšku príjmu. Tým pádom si viete zabezpečiť dôstojné bývanie a ostanú vám peniaze na prežitie,“ myslí si Kárová.

Krajniak uvažuje aj o tejto zmene a sľubuje, že sa to bude riešiť systémovo, hoci neskôr. „Vieme to teraz urobiť v budúcom roku jednorazovo v súvislosti s cenami energií. V priebehu budúceho roka sme sa dohodli, že si sadneme a skúsime to potom prepísať na trvalejší rozšírený príspevok na bývanie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika