Na hlavný obsah

Prvú nomináciu na Oscara získala ako tínedžerka a stvárnila mnoho náročných postáv

Herečka Jodie Fosterová oslavuje 60. narodeniny.

Prvú nomináciu na Oscara získala ako tínedžerka a stvárnila mnoho náročných postáv
Na snímke americká herečka Jodie Fosterová. Foto: TASR/AP

Americká herečka, režisérka a absolventka univerzity v Yale v jednej osobe. Už od začiatku jej kariéry boli pre ňu príznačné úlohy žien poznačených utrpením. Jodie Fosterová sa v sobotu 19. novembra dožíva 60. narodenín.

Herečka Jodie Fosterová sa narodila 19. novembra 1962 Los Angeles. Bola najmladšou zo štyroch súrodencov a vyrastala s matkou. Podľa Československej filmovej databázy (ČSFD) sa jej rodičia rozviedli ešte predtým, ako sa narodila. Jej otec bol obchodník s nehnuteľnosťami a s rodinou sa veľmi nestýkal.

Fosterová trávila ako dieťa všetok čas v kine so svojou matkou Evelyn, filmovou publicistkou. V detstve jej matka odovzdala celoživotnú lásku k temným francúzskym filmom, píše ČSFD.

Jej kariéra sa začala, keď mala tri roky a hrala v reklamných spotoch. Už vtedy sa učila, že profesionalita je najdôležitejšia.

V siedmich rokoch debutovala ako televízna seriálová hviezda. Objavila sa napríklad aj v seriáli The Addams Family (Rodina Addamsovcov) (1973). Potom prišla úloha vo filme Taxikár (1976), pri ktorej, ako sama tvrdí, intelektuálne dospela. V 18 rokoch začala študovať na univerzite v Yale literatúru.

V deväťdesiatych rokoch začala Fosterová rozširovať svoje obzory v oblasti filmovej tvorby. V roku 1991 debutovala na veľkom plátne ako režisérka s filmom Človiečik Tate, v ktorom zároveň aj hrala, píše portál Britannica.

V tomto čase začala pracovať aj ako producentka. Medzi filmami, pri ktorých výrobe zastávala práve túto pozíciu, je aj film Nell. Za túto drámu obdržala aj oscarovú nomináciu v kategórii najlepšia herečka.

Po narodení synov v roku 1998 a 2001 zmierila svoje pracovné nasadenie a dokonca predala svoju produkčnú spoločnosť. O otcoch svojich detí sa odmieta rozprávať. Práve preto mnohí špekulovali aj tom, že ich počala umelým oplodnením.

Herečku straumatizoval fanúšik

Vo veku 19 rokov prvýkrát pocítila popularitu ako horor. Jej fanúšik John W. Hinckley vtedy vystrelil na vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana. Chcel totiž na svoj idol, mladú Fosterovú, urobiť dojem.  

Šokovaná herečka vtedy zareagovala panicky a na šesť rokov sa úplne stiahla z verejnosti. Bývala v hnedom bungalove s plotom, napojenom na elektrický prúd a snažila sa žiť čo najnenápadnejšie.

Pre svoje deti by slávna matka chcela byť vždy k dispozícii na spoločné debaty o živote, nie však o jej povolaní. Dávnejšie sa vyjadrila, že si neželá, aby synovia pokračovali v jej hereckých šľapajach.

Fosterová stvárnila náročné roly

Režisér Martin Scorsese obsadil Fosterovú do vedľajšej úlohy vo filme Alice tu už nebýva (1974). Potom jej dal úlohu Iris, 12-ročnej prostitútky, ktorá sa stane predmetom posadnutosti hlavnej postavy vo filme Taxikár (1976).

Jej predčasne vyspelý a komplexný výkon v Taxikárovi jej vyniesol uznanie a nomináciu na Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. V tom čase mala necelých 14 rokov. Jej neskoršie filmy ako detskej herečky boli menej pôsobivé, ale jej výkony boli neustále obdivované.

Možno práve vďaka svojej ranej vyspelosti na plátne nebola Fosterová nikdy ponižovaná ako „iba detská herečka“, ale, naopak, dokázala pomerne hladko prejsť k dospelým úlohám.

Vo filme Znásilnenie (1988) podala pozoruhodný výkon v úlohe Sarah Tobiasovej, obete znásilnenia, ktorá bojuje s nespravodlivosťou v súdnictve. Vo filme Mlčanie jahniat (1991) sledovala sériového vraha ako agentka FBI Clarice Starlingová. Za oba výkony získala Oscara ako najlepšia herečka.

Zatiaľ naposledy sa Jodie Fosterová pred filmovou kamerou objavila v dráme z nedávnej histórie Mauritánec: Denník z Guantánama (2021), ktorý jej vyniesol už tretí Zlatý glóbus, tentoraz za vedľajšiu úlohu.

Vlani tiež dostala cenu za celoživotný prínos filmu na festivale v Cannes. Herečka, ktorá vďaka štúdiu na francúzskom lýceu plynne hovorí francúzštinou a do tohto jazyku pravidelne dabuje sama seba, okrem nakrúcania pestuje kickbox, jogu, karate, aerobik alebo vzpieranie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet