Na hlavný obsah

Putin si telefonoval s Raísím, zhodli sa na prehĺbení spolupráce

A to politickej, obchodnej a ekonomickej.

Putin si telefonoval s Raísím, zhodli sa na prehĺbení spolupráce
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril telefonicky so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím. Zhodli sa na prehĺbení politickej, obchodnej a ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami.

Informovala o tom v sobotu (12. 11.) agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové vyhlásenie Kremľa. Kedy sa telefonát odohral, nie je jasné.

„Prerokovali viaceré aktuálne bilaterálne témy s dôrazom na ďalšie budovanie spolupráce v politickej a obchodno-ekonomickej oblasti, vrátane sektora dopravy a logistiky,“ informoval úrad ruského prezidenta.

Putin iránskemu vodcovi tiež vyjadril sústrasť v súvislosti s teroristickým útokom na šiitsku svätyňu v meste Šíráz. Ten sa odohral na konci októbra a vyžiadal si najmenej 15 obetí.

Rusko a Irán sa snažia nadviazať tesnejšie vzťahy v reakcii na izoláciu oboch krajín zo strany Západu. Teherán tvrdí, že „Američania a ďalší nepriatelia“ chcú zvrhnúť tamojší režim podnecovaním súčasných protivládnych protestov. Na západné „zasahovanie do vnútorných záležitostí“ Ruska i okolitých krajín sa ruskí predstavitelia sťažujú pravidelne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet