Na hlavný obsah

Putin telefonicky rokoval s Erdoganom, hovorili o spoločných projektoch

Vyzdvihujú tiež vzájomné obchodné vzťahy.

Putin telefonicky rokoval s Erdoganom, hovorili o spoločných projektoch
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (18. 11.) telefonicky rokoval so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom o spoločných projektoch v energetike.

Vyzdvihol tiež pozitívny vývoj obchodných vzťahov medzi oboma krajinami, informovala agentúra TASS.

„Osobitná pozornosť venovali perspektívam realizácie iniciatívy vytvorenia veľkého plynárenského uzla v Turecku,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydal Kremeľ.

Možnosť vzniku plynovodného uzla v Turecku navrhol v októbri Putin ako spôsob, ako po poškodení plynovodu Nord Stream pokračovať v dodávkach ruského plynu na európske trhy. Erdogan s ideou súhlasil.

Putin podľa Kremľa tiež uviedol, že „sa zaznamenala pozitívna dynamika obchodných a ekonomických vzťahov a systematická podpora významných spoločných projektov, vrátane projektov v oblasti jadrovej energetiky“.

Energetické projekty a obilie

Obchodná výmena medzi Ruskom a Tureckom od vypuknutia vojny na Ukrajine vzrástla o desiatky percent.

Ruská spoločnosť Rosatom buduje v Akkuyu prvú jadrovú elektráreň v Turecku. Podľa zistení agentúry Bloomberg Turecko plánuje Moskve zveriť aj stavbu svojej druhej elektrárne Sinop.

Putin s Erdoganom rokovali aj o dohodnutom predĺžení takzvanej obilnej dohody, ktorú Turecko pomohlo sprostredkovať.

Cieľom bolo zabezpečiť bezpečný odvoz obilia z Ruskom blokovaných ukrajinských prístavov. Obaja prezidenti podľa Kremľa „zdôraznili význam komplexného a úplného uvedenia balíkovej dohody do praxe“.

Moskva a Kyjev vo štvrtok (17. 11.) predĺžili o ďalších 120 dní dohodu o vývoze ukrajinského obilia, ktorej platnosť mala vypršať v sobotu (19. 11.).

Rusko na nej koncom októbra pozastavilo účasť v reakcii na útok na ruskú Čiernomorskú flotilu v Sevastopole.

Vrátilo sa k nej až keď Turecko, OSN aj Ukrajina vyjadrili odhodlanie pokračovať v jej plnení. Moskva sa dlhodobo sťažuje, že dohoda nemala sľubovaný pozitívny vplyv na vývoz obilia a hnojív z Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet