Na hlavný obsah

Rakúsko podporí vstup Chorvátska do schengenu

Snahy Bulharska a Rumunska však bude kritizovať.

Rakúsko podporí vstup Chorvátska do schengenu
Chorvátska vlajka v Záhrebe. Foto: TASR/AP

Rakúsko podporí snahu Chorvátska o vstup do schengenského priestoru, uviedol v stredu (23. 11.) počas návštevy Záhrebu rakúsky kancelár Karl Nehammer. Informovala o tom agentúra HINA.

Proti rozšíreniu schengenu sa nedávno postavil rakúsky minister vnútra Gerhard Karner, čím vyvolal obavy, že Viedeň zablokuje vstup Chorvátska, naplánovaný na 1. januára 2023.

Chorvátsko sa spolu s Bulharskom a Rumunskom usiluje pridať ku krajinám schengenského priestoru. O žiadosti každej krajiny sa bude hlasovať jednotlivo a iba Bulharsko a Rumunsko sa môžu obávať rakúskeho veta, povedal Nehammer.

„Podporíme vstup Chorvátska do schengenského priestoru, ale budeme v tejto súvislosti kritizovať snahy Bulharska a Rumunska,“ povedal rakúsky kancelár po stretnutí s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom.

Karner vyjadril svoj nesúhlas s rozšírením schengenského priestoru, pretože v Rakúsku stúpa počet žiadateľov o azyl. Tento rok to bolo podľa jeho slov približne 100 000 migrantov, z ktorých 75 000 nebolo predtým zaregistrovaných v žiadnom z členských štátov EÚ.

Nefunkčný schengen?

Premiér Nehammer vyhlásil, že jeho minister chcel dať najavo, že „schengen zjavne nefunguje a sú potrebné nové opatrenia“.

„Chorvátsko si splnilo všetky svoje povinnosti, pretože vidíme, odkiaľ nelegálni migranti prichádzajú. Rumunsko a Bulharsko však majú problémy s ochranou svojich hraníc. Schengen má zmysel iba vtedy, ak sú vonkajšie hranice EÚ dobre chránené a my tak nemáme problémy,“ povedal Nehammer.

Plenkovič zdôraznil, že Chorvátsko ako člen schengenu bude „súčasťou riešenia tohto problému, ale Chorvátsko samo osebe problém nepredstavuje“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet