Na hlavný obsah

Raper Ye chce opäť kandidovať na post amerického prezidenta

Zdieľal video s logom svojej kampane a nápisom Ye24.

Raper Ye chce opäť kandidovať na post amerického prezidenta
Na snímke americký raper Kanye West. Foto: TASR/AP

Americký raper Kanye West oznámil, že chce kandidovať na post prezidenta Spojených štátov v roku 2024. Za svojho viceprezidenta by chcel republikána Donalda Trumpa. Informoval o tom v piatok (25. 11.) spravodajský portál BBC s odvolaním sa na raperove sociálne siete.

Portál v tejto súvislosti pripomenul, že West, ktorý si teraz hovorí Ye, oznámil svoj zámer kandidovať do Bieleho domu napriek tomu, že ho v poslednom čase sprevádzajú škandály.

https://twitter.com/kanyewest/status/1596022152859308034

Raper zdieľal na sociálnych sieťach video s logom svojej kampane a nápisom Ye24. Tvrdí, že sa Trumpa opýtal, či by s ním nekandidoval na post viceprezidenta, čo sa bývalému prezidentovi nepáčilo. Ye kandidoval už v posledných prezidentských voľbách v roku 2020, pričom získal len 70 000 hlasov.

Ye oznámil svoje najnovšie politické ambície vo videu, ktoré zverejnil po tom, ako ho začiatkom týždňa videli v Trumpovom floridskom rezorte Mar-a-Lago v sprievode krajne pravicového komentátora Nicka Fuentesa.

Vo videu s názvom Mar-a-Lago Report West tvrdí, že bývalý prezident bol rozrušený, keď ho požiadal, aby kandidoval za jeho viceprezidenta. Trump v polovici novembra oznámil svoj zámer opäť kandidovať do Bieleho domu. „Trump na mňa začal pri stole kričať a hovoriť, že prehrám,“ opísal raper.

Antisemitské vyjadrenia

Začiatkom októbra Ye čelil kritike za to, že si na prehliadku svojej najnovšej kolekcie na parížskom týždni módy obliekol tričko s nápisom „White Lives Matter“, čo v preklade znamená „Na belošských životoch záleží“. Nápis od roku 2015 používajú belošskí nacionalisti v reakcii na hnutie Black Lives Matter.

Neskôr raper vyhlásil, že jeho kritikov platí tajná židovská spoločnosť. Keďže sa na internete a v televíznych rozhovoroch naďalej vyjadroval antisemitsky, módne značky The Gap, Adidas a Balenciaga, ako aj jeho agentúra Creative Artists Agency s ním ukončili spoluprácu. Raper neskôr vyhlásil, že za jediný deň prišiel o dve miliardy dolárov (približne 1,9 miliardy eur).

Keď raper kandidoval na prezidenta v roku 2020, zorganizoval len jedno zhromaždenie, na ktorom sa pri diskusii o potratoch rozplakal. Zaplatil aj za dve televízne reklamy, uviedla BBC. Nakoniec kandidoval len v 12 z 50 štátov USA.

Kontroverzný manažér kampane

Za manažéra svojej kampane si najal krajne pravicového komentátora Mila Yiannopoulosa, ktorý predtým pracoval pre pravicovú webovú stránku Breitbart News. Yiannopoulos bol viac-menej odmietnutý hlavným prúdom konzervatívcov po tom, ako sa v roku 2017 objavilo video, v ktorom obhajoval sex medzi mladými chlapcami a staršími mužmi.

Neskôr tieto poznámky označil za čierny humor a povedal, že sa mu hnusí sexuálne zneužívanie maloletých. Naposledy Yiannopolous pracoval ako stážista pre republikánsku kongresmanku Marjorie Taylor Greeneovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet