Na hlavný obsah

Rastlinná strava môže znížiť riziko rakoviny čriev u mužov o 22 %

Vyplýva to z rozsiahlej štúdie vedcov.

Rastlinná strava môže znížiť riziko rakoviny čriev u mužov o 22 %
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Konzumácia rastlinnej stravy bohatej na zeleninu, celozrnné výrobky, orechy a strukoviny môže u mužov znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka o viac ako pätinu. Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na rozsiahlu štúdiu amerických a juhokórejských vedcov, ktorým sa ale nepodarilo potvrdiť podobnú súvislosť u žien.

Štúdie sa zúčastnilo 79 952 mužov z USA. Vyplynulo z nej, že tí, ktorí jedli najväčšie množstvo zdravých rastlinných potravín, mali o 22 % nižšie riziko rakoviny čriev ako tí, ktorí jedli najmenej rastlinnej stravy.

U žien, ktorých do výskumu zahrnuli 93 475, vedci takúto súvislosť nezistili. Tím naznačil, že súvislosť je jasnejšia u mužov, ktorí majú celkovo vyššie riziko kolorektálneho karcinómu. Ich zistenia publikovali v časopise BMC Medicine.

Vedci sa účastníkov výskumu pýtali, ako často jedia určité potraviny a nápoje zo zoznamu viac ako 180 položiek. Zisťovali tiež veľkosť ich porcií. Respondenti mohli zaškrtnúť, že jednotlivé potraviny konzumujú „nikdy alebo takmer nikdy“ až po „dvakrát alebo viackrát denne“. Pri nápojoch sa odpovede pohybovali od „nikdy alebo takmer nikdy“ až po „štyri alebo viackrát denne“.

„Predpokladáme, že antioxidanty obsiahnuté v potravinách, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, by mohli prispievať k zníženiu rizika vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. A to tým, že potláčajú chronický zápal, ktorý môže viesť k vzniku rakoviny,“ uviedol jeden z autorov štúdie.

Muži mali na začiatku štúdie v priemere 60 rokov, zatiaľ čo ženy 59 rokov. Väčšina ľudí, u ktorých diagnostikovali rakovina čriev, má viac ako 60 rokov.

Počas štúdie ochorelo na rakovinu hrubého čreva 4 976 osôb (2,9 % účastníkov). Okrem stravy zohľadnili aj ďalšie faktory, ktoré mohli výsledky ovplyvniť. Napríklad to, či ľudia trpeli nadváhou.

Vedci upozornili, že vzhľadom na pozorovací charakter štúdie zatiaľ nemožno vyvodiť závery o príčinnej súvislosti medzi príjmom rastlinných potravín a rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet