Na hlavný obsah

Rezort obrany chce armádu kompletne prezbrojiť modernejšími útočnými puškami

Do zákazky chcú zapojiť aj domáci priemysel.

Rezort obrany chce armádu kompletne prezbrojiť modernejšími útočnými puškami
Na snímke zbraň. Foto: RTVS

Rezort obrany chce armádu kompletne prezbrojiť modernejšími útočnými puškami. Ministerstvo by do zákazky chcelo zapojiť aj domáci zbrojársky priemysel. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa preto stretol so slovenským výrobcom.

Samopaly vzou 58 používa slovenská armáda 64 rokov. Stále sú funkčné, no zastarané. Ministerstvo obrany (MO) chce obstarať približne 47 000 útočných pušiek. Koľko by to malo stáť rezort nespresnil. No podľa neoficiálnych informácií by nákup mohol presiahnuť 100 miliónov eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Obmenu všetkých ručných zbraní plánujeme približne do rokku 2035. Spôsob obstarania zbraní teda zatiaľ nie je stanovený. Predpoklad realizácie obstarania je v budúcom roku,“ uviedla Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa MO.

Jedným z potenciálnych dodávateľov by mohol byť slovenský konštruktér Jaroslav Kuracina. V minulosti mal blízko k Marianovi Kotlebovi, no neskôr svoj postoj prehodnotil. Vládni politici domáceho zbrojára Kuracinu obchádzali. Až doteraz.

„Pri každom jednom takomto nákupe hľadáme možnosti podpory domáceho obranného priemyslu. Potrebujeme poznať náš trh a to, čo jednotliví výrobcovia ponúkajú. Aj preto sme navštívili túto spoločnosť,“ dodala Kovaľ Kakaščíková.

Nákup nových samopalov by podľa ministerstva mohol byť rozdelený do troch fáz, aby armádu mohlo prezbrojiť viacero výrobcov súčasne.

Rezort obrany rokuje o nákupe nových samopalov okrem slovenského zbrojára aj s Čechmi, Talianmi, Nemcami a Američanmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko