Na hlavný obsah

Robert Vaughn bol jedným z pištoľníkov z westernovej klasiky Sedem statočných

Podľahol akútnej leukémii.

Robert Vaughn bol jedným z pištoľníkov z westernovej klasiky Sedem statočných
Na archívnej snímke americký herec Robert Francis Vaughn. Foto: ČTK/AP/Anonymous

Roberta Vaughna môžu diváci poznať z viacerých filmov. Po návrate z Anglicka do Spojených štátov v polovici 70. rokov však začal veľmi úspešnú sériu úloh v televíznych minisériách, uviedol internetový portál IMDb. Jeden z pištoľníkov z westernovej klasiky Sedem statočných by sa utorok (22. 11.) dožil 90 rokov.

Robert Francis Vaughn sa narodil 22. novembra 1932 v New Yorku ako syn Marcelly Frances a Geralda Waltera Vaughnovcov. Oboch rodičov mal z prostredia šoubiznisu. Otec bol rozhlasový herec a matka bola divadelná herečka.

Robert sa do povedomia verejnosti dostal najprv úlohou nominovanou na Oscara, a to vo filme Mladí Filadelfijčania (The Young Philadelphians, 1959). V nasledujúcom roku si zahral vo westernovej klasike Sedem statočných (The Magnificent Seven, 1960).

Na archívnej snímke z roku 1968 sú americkí herci z vojenského filmu Most pri Remagene - zľava Ben Gazzara, George Segal a Robert Vaughn.
Na archívnej snímke z roku 1968 sú americkí herci z vojenského filmu Most pri Remagene – zľava Ben Gazzara, George Segal a Robert Vaughn. Foto: TASR/AP

Napriek účinkovaniu v takýchto populárnych filmoch hral väčšinou menšie úlohy. Koncom 50. až začiatkom 60. rokov sa v hosťujúcich úlohách objavil viac ako 200-krát.

Prvá väčšia herecká úloha

Až v roku 1963 dostal svoju prvú väčšiu úlohu v seriáli Poručík (The Lieutenant, 1963). Robert túto úlohu prijal s úmyslom prejsť z pozície hosťujúceho herca na pozíciu televíznej hviezdy. Práve vďaka jeho práci v tomto seriáli mu producent Norman Felton ponúkol úlohu Napoleona Sola v špionážnom televíznom seriáli Muž z U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E., 1964).

Nasledovali štyri mimoriadne úspešné roky (1964 – 1968), keď sa seriál stal jedným z najpopulárnejších televíznych seriálov 60. rokov. Vaughn sa vďaka nemu stal medzinárodnou televíznou hviezdou. Chcel sa však vydať na filmovú dráhu, uviedol portál IMDb.

„Na začiatku bol dominantnou motivačnou silou strach.“

Robert francis Vaughn

Podarilo sa mu to hneď po skončení seriálu v roku 1968, keď si zahral vo filme Bullittov prípad (Bullitt, 1968) spolu so Stevom McQueenom. Vo filme pracoval na plný úväzok, zahral si vo filmoch Most pri Remagene (The Bridge at Remagen, 1969) a Myseľ pána Soamesa (The Mind Of Mr Soames, 1970), než urobil zmenu a vrátil sa do televízie, no tentoraz v Anglicku.

Vľavo americký herec Robert Francis Vaughn vo filme Most pri Remagene z roku 1969.
Vľavo americký herec Robert Francis Vaughn vo filme Most pri Remagene z roku 1969. Foto: ČTK/AP

Prijal hlavnú úlohu v seriáli The Protectors (1972) a v Anglicku zostal aj v prvej polovici 70. rokov. Neskôr sa vrátil do Spojených štátov a začal veľmi úspešnú sériu úloh v televíznych minisériách.

V roku 1978 získal cenu Emmy za seriál Washington: Za zatvorenými dverami (Washington: Behind Closed Doors, 1977) a nomináciu v nasledujúcom roku za seriál Backstairs at the White House (1979).

Dôležité obdobie v jeho živote

Sedemdesiate roky sa ukázali ako dôležité obdobie v Robertovom živote. V roku 1974 sa oženil s herečkou Lindou Staabovou a dokončil svoju dizertačnú prácu o hollywoodskom čiernom zozname v období McCarthyho „červeného strachu“. Publikovali ju v roku 1972 pod názvom Only Victims: A Study of Show Business Blacklisting.

V 80. rokoch 20. storočia kombinoval televíziu s filmom. Vrcholom boli úlohy vo filmoch ako Trhák, (S.O.B., 1981), Superman 3 (1983), Delta Force (The Delta Force, 1986) a Cesta Čierneho mesiaca (Black Moon Rising, 1986). V televízii sa objavil v mnohých úspešných seriáloch, predovšetkým v A-Tím (The A-Team, 1983) a Emerald Point N.A.S. (1983).

Na archívnej snímke americký herec Robert Francis Vaughn.
Na archívnej snímke americký herec Robert Francis Vaughn. Foto: ČTK/AP/Drew

Pokračoval v rôznorodých projektoch. Viackrát sa objavil aj na divadelných doskách. Obľúbené boli pre neho filmy nakrútené pre televíziu, ale aj seriály. Napríklad Ako sa točí svet (As the World Turns, 1956), Pestúnka Fran (The Nanny, 1993) a Zákon a poriadok (Law & Order, 1990).

V roku 1998 si zahral v seriálovom remaku klasického filmu, v ktorom sa objavil, Sedem statočných (The Magnificent Seven, 1998). Objavil sa aj vo veľkých celovečerných filmoch ako Šváby (Joe’s Apartment, 1996) a Pivní bratia (BASEketball, 1998) a v menších úlohách v nasledujúcich rokoch.

Akútna leukémia

Robert zomrel na akútnu leukémiu 11. novembra 2016 v Ridgefielde v americkom štáte Connecticut. Jeho posledný herecký výkon bol vo filme Zlatá hviezda (Gold Star, 2016), ktorý uviedli v roku jeho smrti.

Po sebe zanechal syna Cassidyho a dcéru Caitlin. Oboch si s manželkou Lindou adoptovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet