Na hlavný obsah

Rusi mali podniknúť za 24 hodín desiatky útokov

Boje pokračujú pri Bachmute.

Rusi mali podniknúť za 24 hodín desiatky útokov
Ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruská armáda podnikla na Ukrajinu za posledných 24 hodín 11 raketových a 22 ďalších leteckých útokov. Uviedol to vo svojom štvrtkovom (10. 11.) vyhlásení ukrajinský generálny štáb. Na ukrajinské územie útočila tiež zo salvových raketometov.

Okupačné jednotky si podľa Kyjeva snažia udržať dočasne dobyté územia. V určitých oblastiach sa sústredia na obmedzenie operácií ukrajinskej armády. Inde, napríklad v okolí Bachmutu a Avdijivky na východe Doneckej oblasti, pokračujú aj naďalej v útočných akciách.

Situácia v Chersone

Podľa správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) bitka o mesto Cherson neskončila, ruské sily totiž vstúpili do novej fázy. Dávajú prednosť stiahnutiu svojich síl cez rieku Dneper v dobrom stave. Chcú tak ukrajinské sily pozdržať, namiesto toho, aby sa snažili ukrajinskú protiofenzívu úplne zastaviť.

Stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny nariadil v stredu (9. 11.) ruský minister obrany Sergej Šojgu. Na pravom brehu rieky leží stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa ruským vojskám podarilo počas invázie na Ukrajinu dobyť.

Ako k tomu poznamenal americký inštitút, „ukrajinská protiofenzíva v smere na Cherson, ktorá prebiehala od augusta – koordinovaná kampaň s cieľom donútiť ruské sily stiahnuť sa cez Dneper bez nutnosti veľkých ukrajinských pozemných ofenzív – pravdepodobne uspela“.

Ako ISW dodal, ruské stiahnutie zo západného brehu Dnepra pravdepodobne nebude len „pasca, ktorá má nalákať ukrajinské jednotky do nákladných bojov blízko Chersonu, ako naznačili niektoré ukrajinské a západné médiá“.

Tvrdenia jednotlivých bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet